05.12.2021

Baník hostí Dynamo, nedělní program zakončí souboj Slovácka s Viktorií

FC Viktoria Plzeň

Redakce O2 TV Sport

Do své druhé poloviny se v neděli přehoupne 17. kolo FORTUNA:LIGY.

O2 TV Sport bude na svém hlavním programu vysílat zápasy ostravského Baníku s českobudějovickým Dynamem a večerní duel z Uherského Hradiště, kam přijede Plzeň. Superstudio s moderátorem Davidem Sobiškem startuje ve 14.30 hodin. Ostatní zápasy můžete sledovat v multidimenzi.

Sobota 4. prosince 2021 od 15.00 hodin: FC Baník Ostrava – SK Dynamo České Budějovice

Baník po anglickém týdnu mohl obnovit síly a vyléčit šrámy, kterých ke konci podzimní části vždy přibývá. Do sestavy se vrací po jednozápasovém distancu Jiří Fleišman. Slezané jsou pět kol v řadě neporaženi, čtyřikrát z toho skončil zápas dělbou bodů. Baník v Ostravě s Dynamem sedmkrát v řadě neprohrál a je zajímavé, že poslední prohru mu v březnu 2010 připravil jediným gólem utkání současný kouč Dynama David Horejš. Zápas se tehdy shodou okolností hrál na Městském stadionu ve Vítkovicích, protože Bazaly ještě neměly vyhřívaný trávník.

„České Budějovice jsou silný soupeř, přesvědčili jsme se už v létě na jeho hřišti, že to nebude jednoduché. Střelecky se daří Basseymu, ale není to jen o něm. Mužstvo hraje kombinačně, hraje po zemi, je silné do útočné fáze, Bassey se doplňuje s Mihálikem a van Burenem, ta síla tam je v ofenzívě velká a na to si musíme dát pozor. Zlín byl asi náš nejslabší zápas, který jsme odehráli za tu dobu, co jsem v Baníku. Byli jsme zklamaní, i tak jsme ale už ten náskok mohli udržet. Jestli to bylo tím anglickým týdnem, nevíme, ale samozřejmě jsme si ten zápas rozebrali a máme rozhodně velkou motivaci ten výkon odčinit a ukázat, že umíme hrát dobrý fotbal,“ řekl trenér Ostravy Tomáš Galásek.

Dynamo si před týdnem výrazně zvedlo sebevědomí proti Slovácku, když v oslabení takřka zázračně otočilo zápas z 0:2 na 3:2. Dvěma góly k tomu pomohl útočník Fortune Bassey, který je s osmi trefami i nejlepším střelcem Jihočechů. A proti Baníku se prosadil i v srpnovém klání na jihu Čech. Jinak ale v předešlých kolech byla českobudějovická forma spíše průměrná a co do zisku bodů z minulých pěti zápasů jsou na tom oba nedělní soupeři stejně – 7 bodů. Jihočeši se stále drží těsně za Hradcem, a elitní šestku mají tedy na dohled. Na dvě utkání přišli o vyloučeného Jakuba Horu.

„Po minulém zápase, v němž jsme dokázali otočit utkání proti Slovácku, pojedeme do Ostravy v dobrém rozpoložení. Sice máme stále několik hráčů na marodce a chybět nám bude také vyloučený Jakub Hora, přesto v minulém kole hráči z lavičky podali výborné výkony. Věříme, že nám pomohou i v Ostravě. Baník je v domácím prostředí velmi silný, my ale víme, že můžeme hrát s kýmkoliv. Když nebudeme v defenzivě dělat zbytečné chyby, můžeme uspět,“ nechal se slyšet trenér David Horejš.

Moderátor: David Sobišek. Expert: Martin Vozábal. Komentátoři: Václav Pilný a Radek Šilhan. Reportérka: Klára Janáčková.

Sobota 4. prosince 2021 od 18.00 hodin: 1. FC Slovácko – FC Viktoria Plzeň

Slovácko má po 16 kolech 35 bodů na svém kontě, k tomu skóre 33:17. Pro srovnání – o tři body méně než Viktoria, o dva vstřelené góly a o pět obdržených branek více. V předposledním kole dokonce na domácím hřišti dokázalo porazit Spartu Praha vysoko 4:0! Naposledy však ztratilo i přes početní výhodu dvoubrankové vedení v Českých Budějovicích, kde prohrálo 2:3.

V posledním vzájemném zápase na půdě v Uherském Hradišti, hraném 20. prosince 2020, vyhrálo Slovácko 4:0 a záložník Milan Petržela v něm odehrál 400. utkání v nejvyšší soutěži. „Mám to pořád v živé paměti, byl to pro nás krásný zápas s výborným výsledkem. V kabině jsme zrovna vzpomínali, že by nebylo špatné to zopakovat, ale samozřejmě každé utkání je jiné, ale paradoxně i v minulém roce k nám jeli po zápase, ve kterém si zastříleli. Tehdy doma porazili Teplice 7:0 a teď vyhráli nad Bohemkou 6:0,“ poukázal Petržela na zajímavou shodu.

„Začátkem týdne u nás samozřejmě dozníval tragický závěr duelu v Budějovicích. Málokdo z nás něco podobného zažil, ale už jsme si vše vyříkali a rozebrali. Na reparát nemáme ale zrovna snadného soupeře. Plzeň se rozjela, má obrovskou sílu zejména směrem dopředu. My prostě nesmíme opakovat chyby ze závěru duelu v Budějovicích, ten musí z hlav hráčů pryč. Věřím, že tým je schopen se vrátit k tomu, co ho zdobilo před tím zápasem,“ prohlásil asistent trenéra Slovácka Jan Palinek.

Po karetním trestu se vrací do sestavy Západočechů Radim Řezník, Viktoria tak má plný stav. „Slovácko v Českých Budějovicích 60 nebo 70 minut hrálo velmi dobře, domácí k ničemu nepustilo. V posledních 20 minutách tam došlo k nějakému problému a prohráli. Určitě to s nimi nezacloumá, protože mají velmi zkušené mužstvo, které má vysokou výkonnost. Myslím, že jedna porážka je nerozhodí. Mám naopak velký respekt před Slováckem, protože hraje už delší dobu velmi dobře, nejen v tomhle ročníku,“ pronesl Michal Bílek, kouč Plzně.

Moderátor: David Sobišek. Experti: Jan Rajnoch a Jan Rezek. Komentátoři: Jan Homolka a Aleš Svoboda. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME