14.05.2022

Pardubice po výhře v Teplicích slaví záchranu

FK Pardubice / Radek Klier

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Pardubic v závěrečném pátém kole nadstavby FORTUNA:LIGY ve skupině o záchranu zvítězili v Teplicích 2:0 a definitivně se udrželi v nejvyšší soutěži.

Hosté se dostali do vedení v 37. minutě po vlastní brance Vicua Bulmagy a pojistku přidal v polovině druhého dějství Filip Čihák. Východočeši vyhráli i pátý vzájemný ligový duel.

Pardubičtí ve všech pěti kolech nadstavby bodovali, z toho čtyřikrát zvítězili a nakonec ovládli skupinu o záchranu. Tepličtí, kteří už před duelem měli jistotu účasti v baráži, naopak v nadstavbě získali jen dva body a obsadili předposlední místo. Severočeši se o nejvyšší soutěž utkají ve dvojzápase s druhým týmem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Vlašimí.

Pardubičtí fotbalisté tak sezonu zakončili na výsledném 11. místě, byť do nadstavby šli coby předposlední tým ligy. „Tohle mužstvo dokáže zmobilizovat síly, když mu teče do bot. Jsem z toho trošku naměkko,“ ocenil své svěřence trenér Jiří Krejčí v rozhovoru s Denisou Doležalovou.

Pardubický brankář Jakub Markovič podával po celou finálovou skupinu výborné výkony a sbíral čistá konta. V Teplicích při výhře 2:0 zaznamenal na závěr sezony čtvrté v celkem pěti duelech nadstavby. „Tahle nula byla asi nejcennější, zakončila celou tu naši jízdu,“ přikývl talentovaný gólman. Proč měli v Pardubicích po celou nadstavbu zakázaný vítězný pokřik?

Teplice zakončily finálovou skupinu o udržení domácí porážkou s Pardubicemi 0:2, k výsledku ale přispěl i fakt, že Jiří Jarošík nasadil do utkání celou řadu nových tváří. „Spousta hráčů byla nových, měli debut, za to jsem rád. Výkon nebyl ideální, ale neměli jsme žádná velká očekávání,“ pravil trenér Severočechů. Jak viděl poslední utkání nadstavby a co si přeje směrem k baráži?

FK Teplice – FK Pardubice 0:2 (0:1).
Branky:
37. vlastní Bulmaga, 69. Čihák. Rozhodčí: Machálek – Nádvorník, Antoníček – Berka. Žluté karty: Bulmaga, J. Mareš – Černý. Diváci: 1228.
FK Teplice: Mucha – Hora, Chaloupek, El Magrábí – Prošek (63. Hural), Bulmaga (46. Vobecký), Sunzu, Kodad – Moulis – J. Mareš (63. Procházka), Sejk (46. Ledecký). Trenér: Jarošík.
FK Pardubice: Markovič – Kostka, Čihák, Pojezný, Čelůstka – Jeřábek – Patrák (84. D. Mareš), Červ (86. Toml), Cadu (69. Sychra), Lupač (69. Vacek) – Černý (69. Huf). Trenér: Novotný.

Souhrn ostatních sobotních utkání FORTUNA:LIGY

Fotbalisté Bohemians 1905 porazili v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o záchranu ve FORTUNA:LIZE díky čtyřem gólům Davida Puškáče sestupující Karvinou 4:0, přesto však obsadili první barážovou příčku.„Klokani“ se o udržení v nejvyšší soutěži utkají ve dvojzápase s Opavou, která ve druhé lize skončila třetí. Úvodní barážové utkání je na programu ve čtvrtek ve Slezsku, odveta o tři dny později v Ďolíčku.

Bohemians Praha 1905 – MFK Karviná 4:0 (2:0).
Branky:
24., 27., 47. a 52. Puškáč. Rozhodčí: Zelinka – Mokrusch, Vyhnanovský – Kocourek. Žlutá karta: Hronek (Bohemians). Diváci: 4028.
Bohemians Praha 1905: Valeš – Krch, Křapka, Vondra – Dostál, Květ (67. Bartek), Petrák (57. Jindřišek), Hronek (67. Beran), Kovařík – Chramosta (77. Vaníček), Puškáč (57. Koubek). Trenér: Veselý.
MK Karviná: Neuman – Dramé (76. Qose), Buchta, Kobouri (44. Mikuš) – Sinjavskij (76. Vlachovský), Jursa, Ndiaye, Šehić – Zorvan (80. Svoboda), Chvěja (76. Zych), Bartošák. Trenér: Páník.

Fotbalisté Jablonce remizovali v posledním pátém kole nadstavby FORTUNA:LIGY ve skupině o záchranu ve Zlíně 1:1 a tento výsledek jim zajistil záchranu v nejvyšší soutěži. Při shodném počtu 34 bodů s Bohemians 1905 rozhodlo o 13. místě Severočechů v konečné tabulce jejich lepší postavení po základní části nejvyšší soutěže.

FC Fastav Zlín – FK Jablonec 1:1 (0:1).
Branky:
50. Procházka – 37. Ikaunieks. Rozhodčí: Černý – Váňa, Pečenka – Šterba. Žluté karty: Dramé – Malínský. Hübschman. Diváci: 3211.
FC Fastav Zlín: Dostál – Čanturišvili, Kolář, Simerský, Procházka – Fillo (82. Hrdlička), Hrubý (67. Fantiš), Conde, Reiter (62. Dramé) – Jawo (62. Janetzký), Vukadinović (82. Bobčík). Trenér: Kalivoda.
FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Martinec, Zelený, Surzyn – Hübschman – Černák (59. Houska), Kratochvíl, Kubista (90.+2. Silný), Malínský (74. Pleštil) – Ikaunieks (74. Nešpor). Trenér: Vágner.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME