09.08.2022

Plzeň porazila Tiraspol 2:1 i doma a vyhlíží play off Ligy mistrů

FC Viktoria Plzeň

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Plzně postoupili do závěrečného dvojzápasu o Ligu mistrů. Úřadující čeští šampioni v domácí odvetě 3. předkola porazili Tiraspol 2:1 a zopakovali výsledek z úvodního utkání v Kišiněvě.

Domácí se v 10. minutě prosadili jako první díky Janu Klimentovi, jeho spoluhráč Tomáš Chorý poté neproměnil penaltu. Z dalšího pokutového kopu na začátku druhého dějství srovnal Rasheed Akanbi. V 61. minutě o výhře Viktorie rozhodl Jhon Mosquera. Krátce před koncem dostal červenou kartu hostující Stefanos Evangelu.

Západočeši získali v přepočtu minimálně 212 milionů korun za účast v play off a jistotu startu nejméně ve skupině Evropské ligy plus několik dalších desítek milionů korun za desetiletý koeficient.

Viktoria si o účast ve skupinové fázi elitní soutěže zahraje s FK Karabach Ağdam, který v odvetě zvítězil v Budapešti nad Ferencvárosem. Plzeň ázerbájdžánského šampiona v roce 2016 vyřadila ve 3. předkole Ligy mistrů po remízách 0:0 a 1:1 díky pravidlu o vyšším počtu branek venku, které už neplatí. Viktoria začne dvojutkání příští středu na hřišti soupeře.

„Škoda, že jsme nedali penaltu na 2:0. Byl to zase odbojovaný zápas, hodně nám pomohl druhý gól ze standardky,“ ulevil si kouč Michal Bílek v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem.

Jindřich Staněk vytáhl v odvetě s Tiraspolem několik výborných zákroků a pomohl svému týmu k výhře 2:1 i k dovršení postupu do posledního předkola Ligy mistrů. „První poločas jsme si pohlídali, ve druhém byl Tiraspol bohužel jasně lepší. Ale na to už se nikdo ptát nebude. Za postup jsme rádi, ještě se o to porveme,“ slíbil gólman Viktorie.

Jan Kliment svým gólem nasměroval Plzeň k výhře 2:1 v odvetě proti Tiraspolu, která v součtu se stejným výsledkem z prvního zápasu znamená postup do posledního předkola Ligy mistrů. „Na nervozitu není čas, zápasy jdou rychle za sebou. Už je to jen krůček od nás, byla by škoda to neudělat,“ uvědomuje si útočník Viktorie.

FC Viktoria Plzeň – FC Šeriff Tiraspol 2:1 (1:0).
Branky:
10. Kliment, 61. Mosquera – 47. Rasheed z pen. Rozhodčí: Grinfeeld – Hassan, Jarkoni – Reinshreiber (všichni Izr.). Žluté karty: Havel, Dedič – Pernambuco, Evangelu, Tejan. Červená karta: 85. Evangelu. Diváci: 10 770. První zápas: 2:1, postoupila Plzeň.
FC Viktoria Plzeň: Staněk – Havel, Hejda, Pernica, Sýkora (90. Trusa) – Kopic, Bucha, Kalvach, Mosquera (90. Pilař) – Kliment (59. Holík), Chorý (73. Dedič). Trenér: Bílek.
FC Šeriff Tiraspol: Abalora – Guedes, Kiki, Evangelu, Kpozo – Kyabou, Salifu – Pernambuco (46. Tejan), Badolo (69. Botos), Ouattara (80. Julien) – Rasheed. Trenér: Tomas.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME