15.05.2022

Sparta potřetí v sezoně porazila Slavii

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Sparty zvítězili v závěrečném 5. kole nadstavbové skupiny o titul na hřišti Slavie 2:1 a v lize vyhráli v Edenu poprvé od roku 2014 po devíti zápasech.

Slávisté zakončili nejvyšší soutěže na druhém místě se sedmibodovým odstupem na mistrovskou Plzeň. Letenští za Viktorií zaostali o 12 bodů.

Skóre v pražském derby, jehož výsledek už neměl vliv na konečné postavení obou týmů v tabulce, otevřel sparťan Tomáš Čvančara. Ještě v první půli srovnal Petr Ševčík. V 78. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující obránce Tomáš Wiesner, přesto o pět minut později rozhodl dělovkou z přímého kopu o triumfu Letenských Adam Hložek.

V nastavení uviděl červenou kartu slávista Srđan Plavšić, který do Edenu přišel před tímto ročníkem právě ze Sparty. Slavia tak vyhrála jediné z pěti utkání nadstavby.

Sparta zakončila ligovou sezonu vítězstvím v derby, v Edenu zdolala Slavii 2:1. „Minimálně to sebevědomí jsme tím získali, je to hrozně, hrozně důležité vítězství. Bylo to pro nás po těch dvou porážkách hodně těžké,“ pravil v rozhovoru s Davidem Sobiškem dočasný kouč Sparty Michal Horňák, který už vyhlíží středeční finále poháru.

Zápas rozhodl parádní ranou z přímého kopu Adam Hložek, Sparta vyhrála 2:1. „Četl jsem, že proti Slavii jsem ještě neskóroval. I kluci mi říkali, že je ten správný čas to prolomit. Myslím, že jsem to prolomil velmi stylově, a jsem rád, že to navíc padlo na stranu Tribuny Sever,“ prohlásila devatenáctiletá hvězda Sparty.

Tomáš Čvančara otevřel skóre nedělního pražského derby a přispěl k výhře Sparty v Edenu 2:1. „Mám skvělé pocity, bylo vidět, že jsme se zvedli. Řekl bych, že výkon už snesl parametry, hlavně jsme jezdili po zadku,“ hlásil útočník Sparty. Co řekl k soubojům se stopery Hovorkou a Kúdelou?

„Je to derby, plný stadion, lidi přišli, ale od nás nepřišel adekvátní výkon. Jak v obranné, tak v útočné fázi, i po soubojové stránce. Chyběl tah na branku, údernost,“ kroutil hlavou trenér Jindřich Trpišovský.

SK Slavia Praha – AC Sparta Praha 1:2 (1:1).
Branky: 3
9. Ševčík – 20. Čvančara, 83. Hložek. Rozhodčí: Klíma – Kubr, Kříž – Ondráš. Červené karty: 90.+1 Plavšić – 78. Wiesner. Žluté karty: Traoré, Hovorka, Usor – Pešek, Vitík, Wiesner, Haraslín. Diváci: 18 131.
SK Slavia Praha: Mandous – Ousou, Kúdela, Hovorka, Jurásek (64. Lingr) – Holeš (80. Usor), Samek (46. Plavšić) – Ševčík (87. Talovjerov), Traoré, Oscar – Tecl (64. Fila). Trenér: Trpišovský.
AC Sparta Praha: Heča – Wiesner, Vitík, Hancko, Suchomel – Souček (62. Sáček), Ladislav Krejčí II – Pešek (71. Haraslín), Karabec (84. Ladislav Krejčí I), Hložek (85. Vydra) – Čvančara (62. Minčev). Trenér: Horňák.

Souhrn utkání Slovácko – Hradec Králové

Fotbalisté Slovácka zvítězili v posledním pátém kole ligové nadstavby ve skupině o titul nad Hradcem Králové 3:0 a vítězně se naladili na středeční odložené finále domácího poháru se Spartou. O výhře týmu z Uherského Hradiště rozhodla proměněná penalta střídajícího Vlastimila Daníčka v první půli a trefy Michala Kohúta a Filipa Vechety po změně stran.

„Jsem rád, že jsme poslední ligové utkání před vlastními fanoušky vyhráli. Obě mužstva dala příležitost širším kádrům. Bylo to znát hlavně v úvodu zápasu, kdy jsme nedrželi střed hřiště. Ve druhé půli měl Hradec pár střel, více šancí jsme ale měli my. Korunovali jsme to dvěma brankami a zaslouženě vyhráli,“ konstatoval spokojeně Martin Svědík, trenér Slovácka.

1. FC Slovácko – FC Hradec Králové 3:0 (1:0).
Branky:
29. Daníček z pen., 52. Kohút, 80. Vecheta. Rozhodčí: Batík – Bureš, Žurovec – Franěk. Žluté karty: Reinberk, Kohút (oba Slovácko). Diváci: 3073.
1. FC Slovácko: Nguyen – Šimko, Hofmann, Divíšek – Reinberk (60.Tomič), Sadílek (60. Petržela), Kohút (75. Jurečka), Ljovin, Kalabiška (60. Havlík) – Juroška (26. Daníček), Vecheta. Trenér: Svědík.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME