12.01.2023

V NFL skončila základní část a vše se chystá na play off

National Football League

Redakce O2 TV Sport

Před samotným vyvrcholením v podobě vyřazovací části, ale NFL zažila tzv. Black Monday – tedy pondělí po posledním kole základní části, které znamená konec na lavičce týmů pro některé trenéry.

V příštím roce bude v NFL minimálně pět volných míst hlavních trenérů. Black Monday letos přineslo propuštění dvou hlavních trenérů, se kterými se pro neuspokojivé výsledky rozloučily jednotlivé týmy. K Panthers, Broncos a Colts, kteří odvolali své trenéry už v průběhu roku, se na konci základní části připojili Houston Texans a Arizona Cardinals.

Lovie Smith vydržel na lavičce Texans pouze jedinou sezonu a v Houstonu už zase mění trenéra. Texans ani v letošním roce nepostavili konkurenceschopný tým a po celý rok byli na samém konci tabulky. Bohužel pro některé fanoušky vyhráli své poslední utkání proti Colts, když dvou bodovou konverzí rozhodli zápas pár vteřin před koncem. Zajímavé je na tom to, že výhrou přišli o první místo na draftu, kde je „předskočili“ Bears. Novináři se ptali Lovieho Smitha, zda si myslí, že bude hlavním trenérem Texans i v další sezoně. Odpověď byla: „stoprocentně ano“. Druhý den byl Smith propuštěn a Texans jsou znovu před obnovou celého týmu.

Druhé propuštění přišlo v Arizoně, kde byl odvolán Kliff Kingsbury. Na lavičce Cardinals vydržel čtyři sezony a celkem nasbíral bilanci 28–37–1. V letošní sezoně však Cardinals nenavázali na loňský rok, kdy se dostali do play off a navíc se dostala na povrch i rozepře mezi Kingburym a QB Murrayem, kteří nebyli vždy na stejné vlně. Cardinals se tak zbavují svého hlavního trenéra ani ne rok od doby, kdy s Kingsburym podepsali novou mnoholetou smlouvu, která ho měla udržet u týmu z Arizony až do roku 2027. Kingsbury bude určitě velmi žádaným zbožím, co se týče pozice ofenzivního koordinátora. Zdali nějaké místo vezme nebo si bude užívat vydělané miliony, které získal v posledních letech se dozvíme v blízké budoucnosti.

Mimo hlavní trenéry začaly trenérské rošády i na dalších místech. U Titans propustili ofenzivního koordinátora Todda Dowlinga, v Clevelandu se rozloučili s defenzivním koordinátorem Joe Woodsem a do fotbalového důchodu odešel v 73 letech defenzivní koordinátor Falcons Dean Pees. Nejvíce NFL rezonuje možný příchod bývalého hlavního trenéra Saints Seana Paytona na jedno z volných míst a možný přechod bývalého trenéra NFL a současného hlavního trenéra univerzity Michigan Jima Harbougha zpět do profesionální ligy.

NFL se v těchto dnech prohnala také skvělá zpráva, kdy Damar Hamlin byl propuštěn do domácího léčení a svůj boj pravděpodobně vyhrál! Situace, která zasáhla celou ligu má tak na konec šťastnou tečku.

V NFL příští týden začíná play off. Čtrnáct týmů bude bojovat o trofej Vince Lombardiho pro vítěze Super Bowlu. Vy jsi můžete všechny zápasy užít na naší televizi i s předzápasovým Studiem NFL, které vám přinese podrobné informace o každém zápase. Vrchol sezony je tu!

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME