28.05.2023

Brno se proti konsolidovanému Zlínu neprosadilo a sestupuje

FC Trinity Zlín

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Brna se po jediné sezoně loučí s FORTUNA:LIGOU. Zbrojovka doma v přímém souboji o udržení v nejvyšší soutěži musela Zlín porazit, ale v duelu posledního pátého kola nadstavbové skupiny o záchranu s ním pouze uhrála bezbrankovou remízu. „Ševce“ čeká příští týden baráž o udržení s Vyškovem.

Zbrojovka přitom po podzimních 16 kolech měla desetibodový náskok na tehdy poslední Pardubice. V dubnu místo odvolaného trenéra Richarda Dostálka přišel Martin Hašek, jenž zažil vítěznou premiéru. Ve zbylých osmi kolech ale jeho svěřenci už nevyhráli.

Brno neskórovalo v pátém z posledních šesti kol. Sestup neodvrátil ani útočník Jakub Řezníček, s 19 góly druhý nejlepší střelec ligové sezony. Doma v lize vyhrálo jen čtyři zápasy v sezoně a se 17 z celkových 33 bodů tam bylo nejhorším týmem soutěže. Naopak Zlín byl nejslabším venkovním mužstvem, získal tam jen 11 z celkových 34 bodů.

„Velký smutek. Mně dneškem asi končí smlouva, víc k tomu nemám co říct. Měl jsem za úkol otočit ten nepříznivý trend a zachránit klub v lize. To se nepovedlo, úkol jsem nesplnil,“ přiznal upřímně brněnský trenér Martin Hašek v rozhovoru s Denisou Doležalovou.

„Strašně to bolí. Dneska jsme to tam nedotlačili, ale to už bylo všechno pozdě. Měli jsme zabrat dřív, nenechat si to tak utéct. Měli jsme to dobře rozjeté a úplně jsme to zkazili, to je strašná ostuda. V Brně má být liga, fanoušci si tohle nezaslouží,“ smutnil Jakub Řezníček.

Pavel Vrba splnil první cíl, Zlín zvedl z posledního místa tabulky na barážovou příčku. Potvrzení přišlo v klíčovém duelu v Brně, kde Zlínu stačila remíza 0:0. „Je to zlatý bod, který nám zaručuje baráž. Nebudu tvrdit, že jsme chtěli hrát otevřený fotbal, ale měli jsme v závěru gólovku, mohli jsme i vyhrát,“ hlásil zkušený kouč, který i ve velkém teplu oblékl oblíbený svetr. Co čeká od baráže?

„Znamená to pro mě strašně moc. Obrovsky si vážím toho, jak jsme to jako tým zvládli, semkli jsme se a můžeme v baráži zabojovat o udržení první ligy,“ vyznal se zlínský odchovanec Stanislav Dostál. Ocenil i výkon svých spoluhráčů v posledním duelu a fanoušky.

FC Zbrojovka Brno – FC Trinity Zlín 0:0.
Rozhodčí:
Berka – Vlček, Váňa – Orel. Žluté karty: Dostál (Zlín). Diváci: 7528.
FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hrabina, Souček (86. Divíšek), Hlavica (63. Nečas) – Hladík, Texl, Endl, Falta, Fousek (65. Ševčík) – Alli, Řezníček. Trenér: Hašek.
FC Trinity Zlín: Dostál – Kolář, Simerský, Didiba, Reiter (90. Bartošák) – Hrubý, Janetzký – Vukadinović (68. Čanturišvili), Slončík (68. Dramé), Fantiš (77. Silný) – Balaj (90. Kovinić). Trenér: Vrba.

Teplice se rozloučily se sezonou výhrou v Jablonci

Fotbalisté Teplic v závěrečném pátém kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu nečekaně zvítězili v Jablonci 2:0.

Hosty poslal v přímém souboji o konečné 12. místo v tabulce po půlhodině do vedení jejich nejlepší střelec Abdallah Gning a hned po pauze přidal pojistku Matěj Radosta.

Tepličtí potvrdili dobrou formu po příchodu trenéra Zdenka Frťaly, který uspěl proti bývalému klubu, a bodovali posedmé z posledních osmi kol. Jablonec naopak zvítězil v jediném z posledních 11 ligových duelů, dvakrát po sobě prohrál 0:2 a v nepovedené sezoně obsadil 13. místo.

FK Jablonec – FK Teplice 0:2 (0:1).
Branky:
30. Gning, 49. Radosta. Rozhodčí: Křepský – Horák, Šafránková – Kocourek. Žluté karty: Surzyn – Jukl, Beránek. Diváci: 2059.
FK Jablonec: Surovčík – Surzyn, Štěpánek, Král (72. Heidenreich) – Šulc, Kratochvíl (64. Patrák), Považanec (80. Houska), Polidar – Černák (46. Hübschman), Chramosta (46. Ikaunieks) – Sejk. Trenér: Horejš.
FK Teplice: Němeček – Knapík, Chaloupek, Mićević – Radosta (78. Hora), Kučera, Jukl (65. Dramé), Hybš – Vachoušek (66. Urbanec) – Gning (78. Beránek), Jásir (58. Žák). Trenér: Frťala.

Pardubice se naladily na baráž

Fotbalisté Pardubic zvítězili v závěrečném pátém kole ligové nadstavbové skupiny o záchranu v Ostravě 4:2.

Svěřenci trenéra Radoslava Kováče triumfovali v nejvyšší soutěži ve třetím z posledních čtyř zápasů, skončili čtrnáctí a příští týden je proti Příbrami čeká baráž o udržení. Baník se s ligovou sezonou rozloučil druhou porážkou po sobě a jedenáctým místem, které už měl jisté před dnešním utkáním.

Slezané vedli bleskurychlým gólem Muhameda Tijaniho z 27. vteřiny, ale už jistý účastník baráže pak stav třemi zásahy na přelomu poločasů otočil. Mezi dvě trefy Denise Darmovzala se vměstnala branka Ladislava Krobota. Tijani poté z penalty snížil, ale konečný výsledek stanovil střídající Leandro Lima. Východočeši vyhráli v lize na hřišti Ostravy poprvé na čtvrtý pokus po předchozích třech porážkách, v nichž pokaždé inkasovali třikrát.

Pardubice zvítězily venku v lize podruhé za sebou, v ročníku tam však získaly jen 14 z celkových 37 bodů. Baráž s Příbramí načnou ve čtvrtek na jejím stadionu, o tři dny později ji přivítají doma.

FC Baník Ostrava – FK Pardubice 2:4 (1:1).
Branky:
1. a 74. z pen. Tijani – 45. a 51. Darmovzal, 48. Krobot, 83. Lima. Rozhodčí: Krejsa – Slavíček, Pochylý – Nehasil. Žluté karty: Buchta, Holaň – Vlček, Janošek. Diváci: 5605.
FC Baník Ostrava: Hrubý – Juroška, Bitri, Pojezný, Fleišman – Holaň (85. Sanneh) – P. Jaroň (57. Svozil), Cadu (64. Mišković), Buchta (64. Kuzmanovič), Šehić (57. Smékal) – Tijani. Trenér: Hapal.
FK Pardubice: Markovič – Icha, Hranáč, Vlček (70. Koukola), Helešic – Vacek – Sychra (77. Lima), Tischler, Darmovzal (60. Janošek), Pikul (60. Hlavatý) – Krobot (70. Huf). Trenér: Kováč.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME