16.05.2023

Nenechte si ujít odvetu milánských gigantů!

Inter Milán FC

Redakce O2 TV Sport

V úterý večer se rozhodne o prvním finalistovi fotbalové Ligy mistrů. Inter v odvetě milánského semifinále nastoupí proti městskému rivalovi AC a po úvodním vítězství 2:0 má velmi blízko k tomu, aby si po 13 letech zahrál v nejprestižnější klubové soutěži o vítěznou trofej. Předzápasové studio s moderátory Liborem Boučkem a Petrem Svěceným začíná ve 20.15 hodin. Jejich hosty budou Marek Jankulovski a Miroslav Jirkal.

Úterý 16. května 2023: Inter Milán FC – AC Milán

Inter minulý týden díky dvěma rychlým brankám exteplického Edina Džeka a Henrika Mchitarjana zvítězil 2:0 a bez inkasovaného gólu vyhrál i třetí letošní městské derby s AC. Milánského rivala porazil i v lednu v italském Superpoháru 3:0 a poté v Serii A 1:0. „Nerazzurri“ mají nakročeno k tomu, aby AC ve třetím vzájemném souboji v pohárech poprvé vyřadili. V semifinále soutěže v sezoně 2002/03 ani ve čtvrtfinále v ročníku 2004/2005 neuspěli.

Kromě úspěchu s AC dokázal Inter přehrát Lazio (3:1) i AS Řím (2:0) a uplynulý víkend naplnil papírové předpoklady proti Sassuolu, které, i přes komplikace, krátce po odehrané hodině zvládl po divokém výsledku 4:2 porazit.

Inter má na dosah šestou účast ve finále Ligy mistrů včetně dřívějšího Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ) a první od roku 2010. Tehdy jako poslední italský klub prestižní soutěž ovládl a připsal si celkově třetí triumf. Černomodří postoupili v pěti z šesti dvojzápasů v soutěžích UEFA, v nichž na úvod zvítězili 2:0 venku, byť tentokrát se domácí prostředí trochu smazává, neboť oba milánské kluby sídlí na stejném stadionu.

„Jsem velmi spokojený, první půle byla mimořádná. Mohli jsme dát více než dva góly. Byl to skvělý zápas. Kluci pokryli celé hřiště a pomohli si navzájem. Víme ale, že ještě není nic hotové. Máme za sebou už dva vyřazovací dvojzápasy, takže víme, že jsme teprve v poločase. V odvetě budeme mít na své straně fanoušky. Chybí nám jeden krok ke splnění snu,“ prohlásil trenér Simone Inzaghi.

V základní sestavě by se měl znovu objevit zkušený kanonýr Džeko, jenž pravděpodobně dostane přednost před belgickým snajprem Romeluem Lukakuem. „Čeká nás jeden z nejdůležitějších zápasů v historii Interu. Musíme hrát srdcem, jenže AC má skvělé hráče a nic nevzdá,“ dodal Inzaghi s respektem.

AC, který ve čtvrtfinále vyřadil italského mistra Neapol, vstoupí do odvety v horším rozpoložení. „Rossoneri“ zvítězili v jediném z posledních pěti soutěžních duelů, dvakrát za sebou prohráli a po víkendové porážce 0:2 na stadionu Spezie si zkomplikovali boj o účast v příštím ročníku Ligy mistrů. V Serii A jim patří až pátá příčka.

Trenér Stefano Pioli opět nenasadí Ibrahimoviće s Bennacerem a otazník visí nad startem Messiase, Kruniće i Florenziho. Naopak do plného tréninku se již zapojil důležitý portugalský forvard Rafael Leão, který vynechal úvodní vzájemné utkání kvůli zranění stehenního svalu.

„Nálada v týmu je stále velmi dobrá, protože všichni víme, že nepříznivou situaci ještě můžeme zvrátit a šance na finále rozhodně není ztracená. Málokdo čekal, že se dostaneme takhle daleko. Teď všichni myslíme jen na vítězství a uděláme všechno pro to, abychom uspěli. První utkání se nám nepovedlo, v odvetě to ale bude úplně o něčem jiném,“ pronesl Pioli odhodlaně.

Aby si AC podvanácté a poprvé od roku 2007 zahrál v Lize mistrů či PMEZ finále a mohl usilovat o osmý celkový triumf, musel by premiérově ve své historii otočit pohárový dvojzápas, v němž na úvod coby domácí tým utrpěl porážku 0:2.

„Musíme toho hodně změnit. Potřebujeme v odvetě prostě větší kvalitu a také agresivnější přístup. Musíme zvednout laťku a navázat na zlepšený výkon z druhého poločasu,“ dodal kouč, jenž v minulé sezoně dovedl své svěřence k italskému titulu.

„S experty Markem Jankulovskim a Miroslavem Jirkalem zhodnotíme působení obou rivalů v Serii A. Probereme fenomén jména Inzaghi, elektronická tužka nás provede třemi výhrami Interu v roce 2023 se skóre 6:0,“ uvedl jeden z moderátorů studia Petr Svěcený.

Začátek studia: 20.15 hodin. Moderátoři: Libor Bouček a Petr Svěcený. Hosté: Marek Jankulovski a Miroslav Jirkal. Komentátoři: Vlastimil Kaiser a Tomáš Radotínský.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME