17.09.2023

Sparta nadělila Slovácku „bůra“

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté pražské Sparty rozstříleli v osmém kole FORTUNA:LIGY doma Slovácko 5:0 a v sezoně nejvyšší soutěže stále nenašli přemožitele, z toho posedmé zvítězili.

Obhájci titulu se vrátili do čela tabulky o skóre před městského rivala Slavii, na jehož hřišti se představí za týden. Tým z Uherského Hradiště prohrál po čtyřech kolech a klesl na páté místo.

Pražany ve dvanáctém soutěžním utkání po sobě hnala vyprodaná Letná (17 039 diváků). Letenští rozhodli o vítězství už v prvním poločase, kdy se postupně trefili Veljko Birmančević, Tomáš Wiesner a Lukáš Haraslín, po změně stran upravili skóre opět Birmančević a střídající Victor Olatunji. Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho se ideálně naladili na čtvrteční úvodní duel skupiny Evropské ligy proti kyperskému Arisu Limassol.

Sparta má s 24 vstřelenými brankami nejlepší útok soutěže, pět tref v jednom utkání zaznamenala potřetí v ligové sezoně. V lize si připsala nejvýraznější triumf od července 2021, kdy stejným poměrem zvítězila v Liberci. Naopak Slovácko zaznamenalo nejtěžší prohru od debaklu 0:6 v Jablonci v červenci 2019. Pražané doma v ligovém ročníku zvítězili i ve čtvrtém utkání. Celek z Uherského Hradiště venku v sezoně nejvyšší soutěže poprvé nebodoval.

„Člověk je vždy nejistý, jaká bude v týmu po reprezentační pauze kvalita. Kluci ale hráli výborně. Byl to dobrý start do dalšího období se spoustou zápasů,“ chválil v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem trenér Sparty Brian Priske svůj tým. Co říká na výkony Birmančeviće, Haraslína a Vindahla?

Veljko Birmančević podal proti Slovácku neskutečný výkon a zaslouženě si z duelu po dvou gólech a asistenci odnáší cenu pro hráče utkání. „Asi mohu říct, že byl tento zápas zatím nejlepší. Ale každý je důležitý, i ty v Evropě, které mám rád. Tým dnes bojoval a hrál velmi dobře,“ řekl spokojeně. Na jaké pozici se mu hraje nejlépe?

„Je to jednoznačně zasloužená prohra a má to své konkrétní důvody. Špatná organizace v obranné fázi, chování po ztrátě míče a ztráty v druhém poločase. Museli jsme udělat neplánované změny a to nám uškodilo v organizaci. Nechci se na to vymlouvat, ale zrovna v takto těžkém zápase to bylo znát,“ hodnotil zápas Martin Svědík.

AC Sparta Praha – 1. FC Slovácko 5:0 (3:0).
Branky:
11. a 70. Birmančević, 20. Wiesner, 45.+1 Haraslín, 81. Olatunji. Rozhodčí: Všetečka – Nádvorník, Kubr – Machálek. Žluté karty: Valenta, Doski (oba Slovácko). Diváci: 17 039.
AC Sparta Praha: Vindahl – Sørensen (61. Vitík), Panák, Krejčí – Wiesner (71. Preciado), Sadílek, Kairinen (61. Laçi), Ryneš – Birmančević, Haraslín (71. Pešek) – Kuchta (61. Olatunji). Trenér: Priske.
1. FC Slovácko: Heča – Kadlec, Srubek (79. Kalabiška), Reinberk – Sinjavskij, Valenta (68. Daníček), Trávník, Doski – Mihálik (35. Kim Sung-pin), Holzer (68. Juroška) – Vecheta (79. Cicilia). Trenér: Svědík.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME