23.02.2022

Sparta srazila Motor a dobývá elitní čtveřici

HC Sparta Praha / Jakub Pláteník

Redakce O2 TV Sport

Hokejisté Sparty porazili v dohrávce 55. kola extraligy České Budějovice 2:0. Pražané se přiblížili pátým Jihočechům na rozdíl jediného bodu. Utkání Holdu zhlédlo v O2 aréně 9110 fanoušků, druhá nejvyšší návštěva sezony.

Pražané se střelecky prosadili již v první třetině, kdy skórovali Roman Horák a Michal Řepík. Druhé čisté konto v sezoně udržel Matěj Machovský.

Hokejová Sparta vzdává hold složkám Integrovaného záchranného systému. Proti Jihočechům v této sezoně uspěla až na čtvrtý pokus. „Věděli jsme o síle Českých Budějovic. Hrají velmi dobře, hrají aktivní hokej, ještě jsme je letos neporazili. O to víc si toho ceníme,“ oddechl si kouč Sparty Josef Jandač v rozhovoru s Janem Hrabalem.

Hokejisté Českých Budějovic v důležitém souboji tabulkových sousedů nestačili na Spartu, které podlehli 0:2. „Ale kluci bojovali, nemůžu jim nic upřít. Mělo to spád, vynikající atmosféru, fanoušci byli fantastičtí. Akorát jsme nedali gól,“ zhodnotil duel hraný ve slušně zaplněné O2 areně trenér Motoru Jaroslav Modrý.

HC Sparta Praha – HC Motor České Budějovice 2:0 (2:0, 0:0, 0:0).
Branky a nahrávky:
10. R. Horák (Moravčík), 11. Řepík (Sobotka, Tomášek). Rozhodčí: Šindel, Hradil – Kajínek, Lučan. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 9110.

Souhrn středečního utkání hokejové extraligy

Hokejisté Liberce porazili v dohrávce 48. kola hokejové extraligy na svém ledě Karlovy Vary 4:1 a vyhráli i čtvrtý vzájemný zápas v sezoně. Bílí Tygři tak navázali na vítězství z Třince a Pardubic a připsali si třetí výhru za sebou, která je v tabulce posunula z osmého na sedmé místo o dva body před Vítkovice.

„V porovnání s úterním utkáním v Pardubicích si troufám říct, že to z našeho pohledu byl klidnější zápas. Celých šedesát minut jsme hru kontrolovali, soupeře jsme moc nepouštěli do větších šancí. A když už tam Karlovarští něco měli, zavřel to v brance Jarda Pavelka. V útoku jsme využili pár příležitostí a vyhráli jsme,“ pověděl pro www.hcbilitygri.cz dvougólový střelec Tomáš Filippi.

Bílí Tygři Liberec – HC Energie Karlovy Vary 4:1 (2:0, 1:1, 1:0).
Branky a nahrávky:
11. J. Vlach (Zachar, Klapka), 13. Filippi (Klepiš, Šmíd), 31. A. Najman, 55. Filippi (Birner, A. Najman) – 26. Průžek (Plutnar). Rozhodčí: Pešina, Hejduk – J. Svoboda, Lhotský. Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. Diváci: 3019 (omezený počet).

Souhrn úterních utkání hokejové extraligy

Hokejisté Litvínova zvítězili v Brně 5:1, připsali si druhé vítězství v řadě a venku uspěli po předchozích čtyřech porážkách. Na čtvrtém gólu Vervy se asistencí podílel Viktor Hübl, a zaznamenal tak 900. kanadský bod v extralize. Tuto hranici v historii překonali jen rekordman Petr Leška (909 bodů) a Richard Král (901).

„Říkám to vždy, když se mi něco takového povede. Užíval bych si to mnohem víc, kdybychom v tabulce byli někde jinde. Nyní jsem zejména rád za tři body ze zápasu. Jsou to hezká čísla, ale teď mě zajímá, jak zvládneme uhrát konec sezony, protože nejsme v dobré pozici. Na to se soustředím nejvíc. Po sezoně tyto úspěchy možná ocením víc než teď. Na prvním místě jsou ale výsledku týmu a Litvínova, abychom se ještě posunuli výš. Doufám, že zvládneme konec sezony. Doteď to nebylo úplně ono. Zajímá mě, jak dopadne sezona, než moje individuální statistiky,“ prohlásil Viktor Hübl pro www.hcverva.cz.

Hokejisté Plzně porazili v 55. kole extraligy Vítkovice 3:1 a po třetí výhře nad Ostravany v sezoně si upevnili čtvrtou příčku tabulky. Domácí si po dvou třetinách vypracovali dvoubrankový náskok, důrazně hrající hosté přes snížení v závěrečné třetině už vyrovnat nedokázali a ukončili třízápasovou vítěznou sérii. V plzeňském dresu zaznamenal vítěznou trefu Mārtiņš Dzierkals, gól a jednu přihrávku si připsal Jan Schleiss a dvě asistence přidal Tomáš Mertl.

„Dneska to byl těžký zápas, ale takové to už bude do konce sezóny. Nic jednoduchého nás nečeká, ale my se na to musíme dobře nachystat a jít zápas od zápasu. Bude padat málo gólů, typické duely play off,“ řekl pro www.hcplzen.cz Sebastián Malát.

Hokejisté Hradce Králové zvítězili v Mladé Boleslavi 3:2 po samostatných nájezdech a po sedmé výhře za sebou unikli v čele tabulky druhému Třinci na rozdíl dvou bodů. Devátý Bruslařský klub naopak prohrál osmý z posledních devíti duelů.

„Vítězství se cení, tady v Bolce jsme myslím hodně dlouho nevyhráli, tak máme aspoň dva body, za které jsme rádi. Ačkoliv na konci jsme měli šance na to, abychom zápas rozhodli dřív. Nehráli jsme vůbec špatně, naše hra měla určité parametry, nějaké gólovky jsme si vytvořili. Oni nám ale potom ujeli dva na jednoho a dali branku na 2:2. Na to si musíme dát příště pozor, zvlášť takhle na konci, měli jsme si to pohlídat,“ zhodnotil dvoubodovou výhru Jakub Orsava pro www.mountfieldhk.cz.

Hokejisté Olomouce porazili doma čtrnácté Kladno 4:1, a vzdálili se mu tak na rozdíl 11 bodů. Hanáci se po teprve druhé výhře z posledních pěti zápasů posunuli na 11. místo před Karlovy Vary. Rytíři podruhé za sebou nebodovali a na třináctý Litvínov už ztrácejí osm bodů.

„Spadl nám kámen ze srdce. Věděli jsme, jak tabulka vypadá. Byl to jeden z nejdůležitějších zápasů. Jsme moc rádi, že jsme jej zvládli. Za poslední tři zápasy jsme měli hodně šancí. Jsem moc rád, že mi to tam konečně začalo padat. Samozřejmě velký podíl na tom mají i spoluhráči. Konečně se ke mně přiklonilo štěstí, především při té gólové dorážce. Snad to takhle půjde dále,“ poznamenal pro www.hc-olomouc.cz Lukáš Klimek, který vstřelil tři góly v posledních dvou utkáních.

Hokejisté Liberce porazili v utkání 55. extraligového kola Pardubice 2:1. Třetí Východočeši počtvrté za sebou nebodovali, přestože ještě na začátku 56. minuty vedli 1:0. Bílí Tygři na závěr pětizápasové série venkovních duelů bodovali naopak počtvrté v řadě. Vítězný gól dal při přesilovce v čase 57:32 obránce T. J. Melancon, jenž dokonal obrat 100 sekund po vyrovnání dalšího beka Lukáše Dernera.

„Samozřejmě jsme spokojení s výhrou, ještě když se nám to povedlo takhle v závěru otočit. Myslím, že dvě třetiny byly hodně vyrovnané, nebylo zase tolik šancí na obou stranách, obě mužstva hrála dobře systémově. Nebylo moc přečíslení ani šancí, čekalo se na přesilovky. My jsme potom udělali chybu, dostali jsme gól. Věřili jsme do třetí třetiny, že když budeme hrát trpělivě a pořád stejně, tak se k nám něco odrazí, a povedlo se nám to. Tahle utkání jsou jako přes kopírák, střídáme se od začátku sezóny, dneska byla řada na nás a já musím pogratulovat klukům do kabiny,“ spokojeně hodnotil zisk tří bodů hlavní kouč Bílých Tygrů Patrik Augusta.

HC Kometa Brno – HC Verva Litvínov 1:5 (0:0, 0:2, 1:3).
Branky a nahrávky:
52. Kollár (Bartejs, Šalé) - 38. A. Kudrna (Balinskis), 48. Gerhát (A. Kudrna, Strejček), 42. M. Sukeľ (Jarůšek), 43. Havelka (V. Hübl), 59. Irving (Balinskis, P. Straka). Rozhodčí: Kubičík, Šír – Ganger, Rampír. Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0 Diváci: 3500 (omezený počet).

HC Škoda Plzeň – HC Vítkovice Ridera 3:1 (1:0, 1:0, 1:1).
Branky a nahrávky:
12. Malát (J. Kindl, Mertl), 31. Dzierkals (Mertl, Schleiss), 60. Schleiss (Kodýtek, F. Suchý) – 46. Solovjov (R. Polák, J. Hruška). Rozhodčí: Horák, Hejduk – Komárek, Gerát. Vyloučení: 5:3, navíc M. Kalus, J. Stehlík (oba Vitkovice) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 2899 (omezený počet).

BK Mladá Boleslav – Mountfield HK 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:2, 1:0 – 0:0 – 0:1).
Branky a nahrávky:
38. Bičevskis (Fillman, Pýcha), 56. O. Flynn (O. Najman) – 21. Lev (Oksanen, Nedomlel), 29. Orsava (Smoleňák, McCormack), rozhodující sam. nájezd McCormack. Rozhodčí: Pražák, Obadal – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Diváci: 949.

HC Olomouc – Rytíři Kladno 4:1 (0:0, 1:1, 3:0).
Branky a nahrávky:
36. Klimek (Nahodil, T. Černý), 43. Švrček (Krejčí), 45. Olesz (Kolouch, Řezníček), 59. Bambula – 24. Plekanec (M. Beran, Kehar). Rozhodčí: Pešina, Ondráček – Frodl, Šimánek. Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 2400 (omezený počet).

HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec 1:2 (0:0, 1:0, 0:2).
Branky a nahrávka:
25. A. Musil (Košťálek), 56. Derner, 58. Melancon. Rozhodčí: Kika, Vrba – Zíka, Klouček. Vyloučení: 8:4, navíc Paulovič 5 min. – Aubrecht 5 min. a do konce zápasu. Využití: 0:1. Diváci: 4597 (omezený počet).

Souhrn pondělního utkání hokejové extraligy

Hokejisté Třince roznesli v předehrávce 55. kola extraligy na svém ledě Karlovy Vary 7:0 a bodově se dotáhli na vedoucí Hradec Králové. Obhájce titulu vedl už v polovině zápasu o pět branek. Pod úvodní tři góly se podepsal Martin Růžička, první dal a na další dva přihrál. Premiérový zásah v šestém utkání v dresu Ocelářů po příchodu z KHL zaznamenal Martin Bakoš. První extraligový gól dali polští útočníci Filip Komorski a Alan Łyszczarczyk. Brankář Ondřej Kacetl vychytal druhou nulu v sezoně.

„Bylo skvělé, že jsme začali dobře. Vedli jsme 2:0 a poté jsme měli zápas pod kontrolou. Byly tam pasáže, ve kterých jsme trochu vypadli z tempa a Varům jsme dali nějaké příležitosti. Ty nevyužily a my jsme dokráčeli pro super vítězství,“ prohlásil brankář Ondřej Kacetl poté, co vychytal čisté konto, pro www.hcocelari.cz.

Nejbližší extraligový přenos na O2 TV Sport

Pátek 25. února 2022 od 18.00 hodin: HC Sparta Praha – HC Olomouc.
Moderátor:
Jan Homolka. Komentátoři: Jan Velart a Tomáš Zetek. Expert: Jakub Koreis. Reportérka: Tereza Kubíčková.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME