28.04.2024

Sparta uspěla v Olomouci, Slavia vyhrála v Hradci Králové

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Sparťanští fotbalisté vyhráli v posledním 30. kole základní části FORTUNA:LIGY v Olomouci 4:1 a před nadstavbovou částí udrželi na čele tabulky čtyřbodový náskok před druhou Slavií, ta uspěla v Hradci Králové.

V úvodním dějství se za hosty dvakrát trefil kapitán Ladislav Krejčí, po změně stran další góly přidali Veljko Birmančević a Jan Kuchta. Za Sigmu snížil střídající Jáchym Šíp. Hanáci zakončili základní část na osmém místě a ve skupině o Evropu vyzvou Hradec Králové.

„Je dobré pro sebevědomí, když jasně vyhrajete, ale záleží i na výkonu. A dneska byl skvělý výsledek i výkon. A teď zbývá, abychom dokončili náš úkol v nadstavbě,“ prohlásil v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem sparťanský kouč Brian Priske.

Sparta vyhrála v Olomouci za velké podpory svých fanoušků 4:1, hned dvakrát se po střelecké odmlce prosadil Ladislav Krejčí: „Já pracuju furt stejně, ať se dávají góly, nebo ne. Vždy to jednou přijde, když v sebe věříte a nedáváte pozornost na okolí. My valíme furt stejně, jsme první o čtyři body.“

Olomouc prohrála se Spartou doma 1:4. Co závěrečné zápasy se Slavií a Spartou ukázaly kouči Jiřímu Saňákovi? „Ukázaly nám, že máme svůj potenciál. A že když budeme makat a motivovat se, tak jsme schopní klást odpor. Mladí kluci získávali zkušenosti, což je potenciál Sigmy do budoucna,“ řekl.

SK Sigma Olomouc – AC Sparta Praha 1:4 (0:2).
Branky:
75. Šíp – 28. z pen. a 32. Krejčí, 53. Birmančević, 66. Kuchta. Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Kříž – Všetečka. Žluté karty: Juliš – Wiesner. Diváci: 12 359 (vyprodáno).
SK Sigma Olomouc: Stoppen – Pokorný, Matys, Vraštil (69. Ventúra) – Chvátal, Pospíšil, Zorvan (69. Langer), Breite (90.+1 Hadaš), Uriča – Zifčák (90.+1 Fiala), Juliš (54. Šíp). Trenér: Saňák.
AC Sparta Praha: Vindahl – Sørensen, Panák, Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek (62. Laci), Ryneš (62. Zelený) – Birmančević (69. Karabec), Haraslín (82. Pešek) – Kuchta (69. Olatunji). Trenér: Priske.

Slavia vyhrála v Hradci Králové a Jindřich Trpišovský vylepšil rekord

Fotbalisté Slavie zvítězili v Hradci Králové 2:1 a na druhém místě tabulky před nadstavbou dál ztrácejí čtyři body na vedoucí Spartu. Vršovický tým v nejvyšší soutěži vyhrál po dvou duelech a boj o titul udržel po základní části otevřený.

Branky Pražanů vstřelili na konci první půle Lukáš Provod a Ondřej Zmrzlý, v nastaveném čase snížil Karel Spáčil. Východočeši prohráli teprve druhé z posledních 11 kol a do skupiny o Evropu půjdou z deváté příčky, v semifinále narazí na Olomouc.

Kouč slávistických fotbalistů Jindřich Trpišovský vylepšil trenérský rekord v počtu výher v historii samostatné ligy. V Hradci si připsal 192. vítězství a o jeden triumf odskočil dosavadnímu lídrovi Pavlu Vrbovi, který aktuálně v nejvyšší soutěži nepůsobí.

Kouč Slavie Jindřich Trpišovský přidal v utkání s Hradcem Králové svoji rekordní 192. ligovou výhru: „Hrozně si toho vážím, přijde mi to až neuvěřitelné. Můj celoživotní cíl byl zažít si jeden ligový zápas jako trenér. Když jsem se ho dočkal v Liberci, tak jsem si říkal, že mám splněno. Na takovou kvótu se dostat, ještě když vidím ta jména, mi přijde neskutečné,“ pověděl v rozhovoru s Davidem Nyčem.

Slavia porazila Hradec Králové 2:1 a vítězný gól si připsal Ondřej Zmrzlý. Pro něj to zároveň byla první trefa v dresu Slavie. „Už jsem z toho byl trošku nervózní, v dosavadních zápasech jsem vždy měl nějakou šanci, kterou jsem bohužel neproměnil. Hlavně, že jsme vyhráli, protože náš cíl je jasný, chceme to otočit a získat titul,“ hlásí.

Hradec Králové na závěr základní části prohrál se Slavií 1:2. Jak to viděl kouč David Horejš? „Určitě není spokojenost s výsledkem, hra z naší strany špatná nebyla. To, že dnes nemáme žádný bod, rozhodla patnáctiminutovka v první půli. Tam jsme vypadli ze hry a Slavia dokázala naše chyby potrestat,“ zhodnotil. A jak moc chyběl Vašulín?

FC Hradec Králové – SK Slavia Praha 1:2 (0:2).
Branky:
90.+1 Spáčil – 41. Provod, 43. Zmrzlý. Rozhodčí: Černý – Paták, Machač – Klíma. Žluté karty: Kučera – Douděra. Diváci: 9300 (vyprodáno).
FC Hradec Králové: Zadražil – Klíma, Kodeš, Spáčil – Harazim, Kučera, Dancák (79. Pudhorocký), Horák – Čmelík (57. Juliš), Pilař (83. Kaštánek) – Hais (57. Koubek). Trenér: Horejš.
SK Slavia Praha: Staněk – Holeš, Ogbu, Vlček – Douděra (87. Tomič), Ševčík (71. Zafeiris), Oscar, Zmrzlý (79. Wallem) – Schranz (71. Masopust), Provod – Chytil (71. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Plzeň přehrála Teplice a skončí nejhůře třetí

Fotbalisté Plzně porazili doma Teplice hladce 3:0 a už před nadstavbovou částí si zajistili nejhůře konečné třetí místo v tabulce. Západočeši rozhodli zápas po změně stran, kdy se dvakrát trefil Tomáš Chorý a jednou střídající Matěj Vydra.

Viktoria v lize porazila Teplice po třech utkáních a bodovala popatnácté z posledních 16 duelů nejvyšší soutěže. Plzeňští díky postupu do finále domácího poháru již mají jistotu, že si v příštím sezoně zahrají nejméně 3. předkolo Evropské ligy. Tepličtí prohráli po dvou kolech a v semifinále nadstavbové skupiny o Evropu vyzvou Liberec.

FC Viktoria Plzeň – FK Teplice 3:0 (0:0).

Branky: 49. a 82. Chorý, 68. Vydra. Rozhodčí: Machálek – Dresler, Žurovec. Žluté karty: Červ – Mareček. Diváci: 8632.

FC Viktoria Plzeň: Jedlička – Dweh, Hranáč, Jemelka – Kopic (61. Cadu), Kalvach, Červ, Souaré (85. Havel) – Šulc (73. Jirka), Mosquera (61. Vydra) – Chorý (85. Metsoko). Trenér: Koubek.

FK Teplice: Ludha – Kričfaluši, Knapík, Chaloupek – Švanda, Bílek (58. Havelka), Mareček, Labík (70. Radosta) – Trubač (70. Emmer) – Čerepkai (58. Gning), Fila (85. Vachoušek). Trenér: Frťala.

Baník promarnil dvoubrankový náskok, se Slovanem „plichtil“

Fotbalisté Ostravy remizovali s Libercem 2:2. Baník už vedl o dvě branky zásluhou Ewertona, který proměnil penaltu, a Patricka Kpoza, ale Slovan ve druhé půli vyrovnal trefami Lubomíra Tupty a Filipa Prebsla.

Domácí půjdou do nadstavbové skupiny o titul ze čtvrtého místa. Severočeši obsadili v základní části sedmou pozici a čeká je skupina o Evropu, v semifinále narazí na Teplice.

FC Baník Ostrava – FC Slovan Liberec 2:2 (1:0).

Branky: 20. Ewerton z pen., 47. Kpozo – 55. Tupta, 69. Prebsl. Rozhodčí: Rouček – Nádvorník, Hurych – Kocourek. Žluté karty: Adediran, Tanko – Preisler, Tetour. Diváci: 10.011.

FC Baník Ostrava: Markovič – Juroška (74. Pojezný), Blažek, Lischka, Kpozo – Boula, Šín – Buchta (68. Rusnák), Klíma (74. Adediran), Ewerton – Kubala (74. Tanko). Trenér: Hapal.

FC Slovan Liberec: Vliegen – Fukala, Chaluš, Prebsl – Ghali, Žambůrek (87. Doumbia), Tetour (73. Varfolomejev), Preisler – Višinský (61. Horský), Kulenović (73. Kok), Tupta (87. Letenay). Trenér: Petřík.

Duel Jablonce s Mladou Boleslaví vítěze nenašel

Fotbalisté Jablonce remizovali s Mladou Boleslaví 1:1 a před bojem v nadstavbové skupině o záchranu natáhli sérii bez vítězství na šest zápasů nejvyšší soutěže. Domácí poslal do vedení v první půli Matěj Polidar. Středočeši, kteří vstoupí z pátého místa do skupiny o titul, vyrovnali v nastavení díky Júsufu Hilálovi, jenž potrestal chybu brankáře Jana Hanuše.

Mladá Boleslav bodovala poosmé z posledních devíti kol. Jablonec doma podruhé za sebou remizoval a z minulých šesti kol hned čtyři prohrál. Severočeši se s 12 nerozhodnými výsledky stali remízovým „králem“ základní části.

FK Jablonec – FK Mladá Boleslav 1:1 (1:0).
Branky:
19. Polidar – 90.+1 Hilál. Rozhodčí: Szikszay – Ratajová, Volf. Žluté karty: Černák, Martinec, Hanuš, Kratochvíl, Hurtado – Solomon, Ladra, Karafiát, Suchý. Diváci: 2027.
FK Jablonec: Hanuš – F. Souček, Tekijaški, Hurtado – Čanturišvili, Kratochvíl, Hollý, Černák – Martinec (84. Hübschman), Polidar (90.+2 Náprstek) – Pleštil (62. Alégué). Trenér: Látal.
FK Mladá Boleslav: Trmal – Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek (62. Kadlec) – Sakala (31. Král), Mareček – Solomon (62. Vaníček), Ladra (81. Žitný), Kušej (62. Pulkrab) – Hilál. Trenér: Holoubek.

Slovácko remizovalo v Českých Budějovicích, Dynamo je poslední

Fotbalisté Slovácka hráli nerozhodně v Českých Budějovicích 2:2, udrželi šesté místo a ve čtvrté sezoně po sobě si zahrají nadstavbovou skupinu o titul. Naopak Dynamo i kvůli výhře Karviné 1:0 ve Zlíně kleslo před zahájením skupiny o záchranu na poslední příčku.

Jihočeši doma v lize našli přemožitele v jediném z posledních šesti utkání a získali tam 20 z celkových 24 bodů v ročníku. Se Slováckem prohráli jediný z posledních 11 domácích ligových duelů.

SK Dynamo České Budějovice – 1. FC Slovácko 2:2 (1:1).
Branky:
45.+1 Suchan, 55. Tranziska – 22. Kim Sung-pin, 83. Mihálik. Rozhodčí: Radina – Kubr, Slavíček – Zelinka. Žluté karty: Tranziska, Ali – Kim Sung-pin, Daníček. Diváci: 3154.
SK Dynamo České Budějovice: Šípoš – Lazič, Poulolo, Králik, Sladký – Suchan, Čermák (84. Nikl), Hellebrand – Brandner (46. Tranziska), Alli – Ondrášek (90.+1 Salák). Trenér: Lerch.
1. FC Slovácko: Fryšták – Blahút, Hofmann, Břečka (12. Kohút), Holzer (79. Mihálik) – Havlík, Daníček – Petržela (46. Sinjavskij), Kim Sung-pin (79. Reinberk), Juroška – Kvasina (71. Vecheta). Trenér: Svědík.

Bohemians zvládli duel s Pardubicemi

Fotbalisté Bohemians 1905 v závěrečném 30. kole základní části první ligy porazili na svém hřišti 2:1 Pardubice. V souboji dvou jistých účastníků nadstavbové skupiny o záchranu otevřel skóre v 26. minutě domácí Jan Kovařík. V 48. minutě srovnal premiérovou trefou v ročníku Vojtěch Sychra, v 73. minutě ale rozhodl další střídající hráč Jan Matoušek. Pražané zdolali dnešního soupeře v nejvyšší soutěži počtvrté za sebou.

Vršovický celek zakončil základní část na 11. místě se ziskem 35 bodů, což je o 13 méně než při loňském čtvrtém místě, které obhájil i v následné skupině o titul. Pardubice získaly stejně jako v minulé sezoně 28 bodů, tentokrát jsou na tom ale na 13. pozici o dvě příčky lépe. Bohemians začnou nadstavbu příští týden doma proti posledním Českým Budějovicím, Východočeši přivítají patnáctý Zlín.

Bohemians Praha 1905 – FK Pardubice 2:1 (1:0).
Branky:
26. Kovařík, 73. Matoušek – 48. Sychra. Rozhodčí: Hocek – Hájek, Váňa. Žluté karty: Hála, Köstl – Chlumecký, Solil, Vacek. Diváci: 5905.
Bohemians Praha 1905: Soukup – Křapka, Vondra, Hybš – Dostál, Hůlka, Beran, Kovařík (90.+5 Köstl) – Prekop (68. Puškáč), Hála (68. Ristovski) – Kozák (59. Matoušek). Trenér: Veselý.
FK Pardubice: Kinský – Icha, Halinský, Ortiz (79. Vacek), Chlumecký – Solil, Donát (79. Kukučka), Hlavatý – Brdička (48. Sychra), Krobot (62. Zlatohlávek), Patrák (62. Daněk). Trenér: Kováč.

Karviná není poslední! Vyhrála ve Zlíně

Fotbalisté Karviné zvítězili v přímém souboji dvou týmů ze dna tabulky ve Zlíně 1:0. Jedinou branku zápasu dal ve 12. minutě slovenský útočník Martin Regáli.

Slezané porazili „Ševce“ i podruhé v ligové sezoně a opustili před nadstavbovou skupinou o záchranu poslední místo tabulky. Nováček soutěže je nyní čtrnáctý se stejným počtem bodů jako patnáctý Zlín, o bod pozadu jsou poslední České Budějovice.

Karviná zvítězila ve Zlíně ve třetím z posledních čtyř ligových utkání. Venku v nejvyšší soutěži triumfovala po sedmi zápasech, v sezoně tam ale získala jen 10 z celkových 25 bodů. Moravané doma v lize prohráli druhý z minulých devíti duelů. Mužstva se znovu utkají za dva týdny, tentokrát na hřišti nováčka.

FC Zlín – MFK Karviná 0:1 (0:1).
Branka:
12. Regáli. Rozhodčí: Berka – Vlček, Pečenka. Žluté karty: Bartošák, Didiba – Grussmann (asistent trenéra). Diváci: 3910.
FC Zlín: Dostál – Holík, Cedidla, Didiba, Bartošák – Bužek (85. Tkáč), González (58. Janetzký) – Vukadinovič (85. Simerský), Slončík, Pidro (46. Ikugar) – Schánělec (72. Načkebija). Trenér: Červenka.
MFK Karviná: Holec – Raspopović, Bergqvist, Fleišman – Mikuš, Boháč (90.+3 Bederka), Moses (87. Žák), Ražnatovič – Čavoš (70. Budínský), Memič (70. Ezeh) – Regáli (70. Doležal). Trenér: Vlk.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME