22.04.2024

Zachrání Kladno extraligu, nebo urve Vsetín první výhru?

VHK Vsetín

Redakce O2 TV Sport

V jasnou záležitost se vyvíjí baráž o Tipsport extraligu. Rytíři po dvou domácích výhrách uspěli v neděli v Brně, kde hraje Vsetín „doma“, a k jistotě zachování prvoligové příslušnosti jim stačí jediná výhra. Jak dopadne čtvrté vzájemné klání? Předzápasový program startuje v 17.30 hodin s moderátorem Janem Velartem.

Nedělní duel pro sebe získali Středočeši po výhře 3:2. Vsetín měl v Brně domácí prostředí, z Valašska přijel na jih Moravy speciální vlak, další fandové dorazily auty a autobusy.

„Myslím, že diváci vytvořili domácí atmosféru. Samozřejmě bylo poznat ještě ty dva tisíce navíc. Myslím, že za všechny kluky můžu říct, že byla skvělá atmosféra,“ řekl devatenáctiletý vsetínský útočník Matyáš Dědek, který dostal příležitost poprvé v sérii a připsal si branku a asistenci. Kapacita brněnské arény je totiž 7700 míst, tedy o 2300 než Na Lapači.

Mladý forvard věří, že se jeho tým v pondělí dočká vítězství a ještě boj o nejvyšší soutěž zdramatizuje: „Mrzí to samozřejmě hodně, protože si myslím, že jsme předvedli dobrý výkon. Škoda neproměněných šancí. Věříme, že zítra už to konečně urveme na svou stranu.“

„My jsme tady spali, ale různé zprávy ze Vsetína jsme měli. Snažil jsem se tým od toho trošku ochránit, aby měli hráči v hlavě hokej. Ale to je neskutečná atmosféra. Myslím, že zítra to bude to samé. A fanouškům patří jedno velké děkuju za celý tým,“ uvedl kouč Valachů Jiří Weintritt.

Přiznal, že na střídačce byla obtížná komunikace: „Jediné pozitivum je, že si nerozumí ani Kladeňáci, protože jsou ve stejném baráku jako my. Radši si nebudeme rozumět a budeme se bavit o taktických věcech v kabině o přestávce, než aby byl poloprázdný zimák. Bylo to fantastické.“

Kulisu utkání si užili i Rytíři, je nabíledni, že nejinak tomu bude v pondělí. „Je úžasné, že se hraje před tolika lidmi. Máme výhodu, že když jsme jezdili hrát s Brnem, tak to mělo jiné barvy, ale jinak to bylo stejné, bylo také vyprodáno. Nás to nepřekvapilo. Hrálo se nám v tom dobře,“ prohlásil útočník Richard Jarůšek, který pomohl k nedělnímu vítězství gólem a přihrávkou.

Uzdravená jednička Maxim Žukov se do branky Vsetína dostal poprvé v sérii, ale Jarůšek v tom velký rozdíl neviděl. „Musíme si s tím poradit, ať je v té brance kdokoliv. Moc jsme to nevnímali. Věděli jsme, že dlouho nechytal, tak jsme toho chtěli využít. Snažili jsme se střílet, tlačit do brány,“ konstatoval.

Pro odchovance Komety je každý zápas v Brně výjimečný. „Mám tu rodinu, takže se sem rád vracím. Začínal jsem tu s hokejem. Zápasy tady mám rád,“ prohlásil Jarůšek a ocenil atmosféru ve vyprodané Winning Group Aréně a navázal: „Je úžasné, že se hraje před tolika lidmi. Máme výhodu, že když jsme jezdili hrát s Brnem, tak to mělo jiné barvy, ale jinak to bylo stejné. Bylo také vyprodáno. Nás to nepřekvapilo. Byla výborná kulisa. Hrálo se nám v tom dobře.“

Kladno může už v pondělí opět v Brně proměnit mečbol a potřetí za sebou se v baráži udržet v extralize. „Zase bude důležitý začátek. Pomohlo by nám, kdybychom dali první gól. Je to 3:0, ale pro nás to nekončí. Viděli jsme Spartu, jak dopadla. Musíme být šťastní, ale obezřetní,“ prohlásil Jarůšek a připomněl vyřazení Sparty v semifinále s Třincem po obratu z 3:0 na 3:4 na zápasy.

Žádné uspokojení nepřipouští. „Jestli chceme zůstat v extralize, musíme podávat takové výkony, že Vsetín porazíme. Podobné myšlenky se nám nesmí dostat do hlavy. Můžeme slavit do půlnoci, ale musíme udělat poslední krok. Říká se, že to je nejtěžší. Ale musíme vyhrát, jestli chceme zase příští rok hrát v extralize,“ doplnil Jarůšek.

Hlavním problémem Na Lapači, proč se zde baráž nemůže hrát, jsou neodpružené mantinely a nedostatečná kapacita míst na sezení, jichž musí být minimálně 3500. Vlastníkem stadionu je od roku 2009 město a nechává jej průběžně rekonstruovat. Za pořízení a instalaci pružných mantinelů včetně ochranných plexiskel a sítí, které plánuje v létě, zaplatí radnice zhruba 8,5 milionu korun.

Jan Velart s expertem Miloslavem Gureněm nejprve zhodnotí dosavadní průběh série, v níž mají navrch zatím Rytíři. „Zaměříme se na oba brankáře – kladenského Adama Brízgalu i navrátilce do sestavy Vsetína Maxima Žukova,“ uvedl moderátor s tím, že reportérka Tereza Kubíčková před utkáním vyzpovídá Matyáše Filipa a Luboše Roba.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME