27.03.2024

Česko pamatuje obrat z 0:3 na 4:3, v play off na něj ale stále čeká

HC Oceláři Třinec

Redakce O2 TV Sport

Tři zápasy – tři výhry. Hokejisté Ocelářů rozehráli čtvrtfinálovou sérii s Motorem výtečně, jenže… Jihočeši dokázali odpovědět ve stejném gardu a o postupujícím mezi nejlepší čtyři rozhodne sedmý duel ve čtvrtek. Předzápasové studio s moderátorem Janem Homolkou začne v 16.15 hodin.

Původně se zdálo, že cesta mistra do semifinále bude přímá: Třinec doma vyhrál dvakrát 2:0 a v Budvar aréně opanoval třetí duel 4:3. Jenže ve čtvrtém mu Motor začal trhat plány, zvítězil 4:1, ač na branku vypálil o 17 střel méně než soupeř.

Vyprodaná Werk arena očekávala, že Slezané potvrdí postup v pátém utkání série. Třinečtí dokázali dvěma slepenými brankami v úvodu třetího dějství srovnat z 0:2 na 2:2 a toužili dokonat obrat. V poslední části hry přestříleli soupeře 14:2, jenže v čase 55:52 rozhodl o druhé výhře Motoru ve čtvrtfinálovém klání Milan Gulaš.

Úterní duel sledovala beznadějně vyprodaná Budvar aréna, trenéři Ocelářů tentokrát poslali do branky Ondřeje Kacetla, jenže hlavní hvězda zápasu svítila naproti: Dominik Hrachovina pochytal všech 23 střel soupeře a po výhře 3:0 si tak hokejová obec opět vychutná zápas o všechno.

Čtvrtfinále 2007: Znojmo málem dokonalo obrat proti Pardubicím

Druhý s devátým, rozdíl 16 bodů po skončení základní části favorizovalo Východočechy v souboji s týmem Orlů. A také to tak v úvodu jejich čtvrtfinálového klání vypadalo. Pardubice vstoupily do série výhrami 5:2 a 2:0, první duel na jihu Moravy dokonce vyhrály 3:0.

Znojmo se ale nevzdalo, v pátém duelu vedlo 2:0 po první třetině, fantastický Jiří Trvaj pochytal 32 z 33 střel protivníka a první výhra, a to 3:1, byla na světě. Východočeši v pátém duelu bušili do znojemské defenzivy, přestříleli soupeře 34:25, ale gólman Trvaj byl bezchybný a Orli zvítězili 2:0. „Naši hráči podali velice dobrý výkon. Máme úzký kádr a hráli na hranici. Překvapili mě osobně, jakou mají kondici a jak se vydali. Zůstáváme pořád na zemi a pokusíme se další zápas vyhrát, abychom se podívali ještě zpět sem do Pardubic,“ chválil asistent trenéra Znojma Jan Votruba.

Těsnou bitvu přinesl šestý duel série. Na gól Michala Tvrdíka, který ve Znojmě hostoval právě z Pardubic, odpověděl v polovině utkání Petr Sýkora. Rozhodující trefu zaznamenal v čase 47:30 Pavel Selingr. „Štěstí jsme urazili ve čtvrtém zápase. Dnes už byl náš výkon podstatně lepší, daleko zodpovědnější a bojovnější. Pokud tak budeme pracovat i v domácím sedmém zápase, tak věřím, že se štěstí otočí k nám,“ prohlásil po zápase tehdejší kouč Moelleru Miloš Říha.

Sedmý duel série poprvé v ní vyprodal pardubickou arénu – 9300 fanoušků sledovalo nakonec jednoznačnou podívanou. Dvěma brankami v poslední minutě první třetiny Východočeši odskočili do dvoubrankového trháku a soupeře jednoznačně přejeli 5:0 poté, co jej přestříleli 53:19.

Zápas se tehdy ještě tak trochu dohrával na tiskové konferenci. „Pro mě má tato série jediného vítěze, a to jsou naši hráči, protože dokázali i proti tak arogantnímu mužstvu jako jsou Pardubice, že hokej hrát umí. Proto jsou pro mě vítězové. Skromnost a pracovitost byla na naší straně. To, co jsme si zažili v sérii, hráče jedině vyburcovalo a sérii svým způsobem obrátili. Je to můj názor a více se k tomu nebudu vyjadřovat. Jestli mám říkat tu vomáčku, tak mají výborné mužstvo, klobouk dolů, ale za svým hodnocením si stojím,“ prohlásil na ní kouč Jihomoravanů Miloslav Hořava.

„Co se týká série, tak musím říct, že tak neseriózní jednání trenérů Znojma jsem ještě neviděl. Na něčem se domluvíme, a to pak neplatí. Musím Znojmo pochválit, že se za stavu 0:3 zvedlo k vynikajícímu výkonu. Tak mladé mužstvo se svým lídrem Dopitou a brankáře Trvajem nás přivedlo do nervů a do stresu. Zvládli jsme ho v posledním utkání a spadl nám velký kámen ze srdce. Tlak byl na nás obrovský, kluci dneska zvládli zápas úplně famózně,“ kontroval Miloš Říha, jenž posléze dovedl tým do finále, v němž Pardubice nestačily na Spartu 2:4 na zápasy.

Semifinále 2021: Liberec urval rozhodující duel v O2 areně

Pořádný říz měla semifinálová série mezi Spartou – vítězem základní části – a Libercem. Oba rivalové šli do klání o finále po výhrách 4:0 na zápasy ze čtvrtfinále, Sparta tehdy vyřadila Olomouc, Liberec zase Hradec Králové.

Úvodní dva duely v libeňské aréně opanoval Liberec: po výhrách 5:1 a 3:1 si vezl pod Ještěd dvě vítězství. „Náš výkon se oproti předešlému zápasu zlepšil, byli jsme bojovnější a drželi vyšší tempo. Musím však uznat, že Liberec byl v obou utkáních lepší a zaslouženě vede 2:0,“ poznamenal sparťanský kouč Miloslav Hořava.

Vyprodaná hala pak sledovala prodloužení pátého duelu, Bílí Tygři nejprve dorovnali dvoubrankové manko, aby v čase 62:53 rozhodl o vítězství Liberce Dávid Gríger. „Vůbec to nevidím tak, že by bylo hotovo. Vždy si říkáme, že chceme vyhrát zápas, který má přijít, což se nám zatím daří. Stejným systémem se budeme připravovat i na čtvrtou bitvu,“ varoval obránce Ronald Knot.

A pak to přišlo: bum! Sparta ovládla čtvrtý duel 5:0. „Zaměřili jsme se na přesilovky a oslabení nejvíce, protože jsme z nich v předešlém utkání inkasovali tři góly,“ přiznal útočník Lukáš Rousek.

Pro druhou výhru v sérii si Sparta došla v prodloužení, v 81. minutě Sobotka nejprve zleva nastřelil bližší tyčku a v pokračující tlak vedl k přesnému zásahu Michala Řepíka, který ještě po krátkém hovoru s hlavním sudím potvrdil muž u videa. „Může se stát, že soupeř teď trochu znervózní, ale na druhou stranu je pravda, že v sérii pořád vedou oni a my musíme dotahovat. Chceme znovu vyhrát, abychom žili dál. Uděláme pro to maximum,“ sliboval Roman Horák.

A tak se také stalo: druhá výhra 3:2 v prodloužení pro Spartu znamenala rozhodující zápas. Vítězný gól v šestém duelu zaznamenal Jan Košťálek po povedené střele z mezikruží. „Chceme hrát jako v posledních zápasech, věříme si, ale jak jsem říkal, zůstáváme pokorní. Musíme tvrdě pracovat, protože nás čeká ještě hodně náročný úkol,“ řekl před rozhodujícím duelem Jan Košťálek.

Škoda, že se play off 2021 hrálo bez diváků, jinak by O2 arena jistě praskala ve švech. Každopádně na Vitáskův gól z 8. minutě navázal Najman o 25 minut později. „Povedl se nám vstup do zápasu, hned v první třetině jsme dali gól, to nám hodně pomohlo. Poté jsme náskok ještě navýšili, myslím si, že psychická výhoda byla celou dobu na naší straně, což je hlavně v těhle utkáních velmi důležité,“ chválil kapitán Bílých Tygrů Petr Jelínek.

Hned v úvodu sice kapitán Řepík snížil na rozdíl jediné branky, Severočeši ale těsné vedení uhájili a mohli se radovat z postupu do finále, v němž nakonec nestačili na Třinec. „Máme za sebou vynikající sérii proti nejlepšímu týmu základní části. Viděli jsme kvalitní a velmi vyrovnaný hokej v každém utkání, třikrát se šlo do prodloužení, rozhodovaly maličkosti. Dnes jsme od první do poslední minuty hráli velice koncentrovaně. Skvěle jsme se zastupovali jeden za druhého a podržel nás výborný gólman. Hráči si zaslouží obrovský respekt, podali výkon na hranici svých možností,“ chválil Patrik Augusta, trenér Liberce.

Semifinále 2023: Hradec Králové přetlačil Vítkovice a prvně postoupil do finále

Dosud poslední sedmizápasovou sérii, v níž jeden tým dokázal srovnat z 0:3 na 3:3 přineslo semifinálové klání mezi Vitkovicemi a Mountfieldem HK. Po výhrách 1:0 po samostatných nájezdech a 3:2 v prodloužení získal oba „ostravské“ zápasy východočeský celek. První gól ze hry padl po 126 minutách! „Jsem ze zápasu frustrovaný. Řeknu asi jen, že Hradec Králové vyhrál, je to 0:2, ale my neskládáme zbraně. Hráči zaslouží kredit a co se jim podařilo tady, tak se nám může podařit tam. Více se k tomu vyjadřovat nebudu,“ litoval vítkovický kouč Miloš Holaň.

Třetí zápas série opanoval Mountfield 4:2, mimochodem to byl jediný duel, v němž vítězný tým vyhrál o dvě branky. Jinak to bylo vždy o jednu… Každopádně Východočeši vedli 3:0 na zápasy a ten čtvrtý hráli ve vyprodané ČPP aréně. „Ne, stále si připomínáme, že každý zápas je pro nás zkouška. I kdybychom prohrávali 0:3, přistoupíme k tomu stejně. Tvrdě pracujeme a hrajeme náročný hokej. Zatím to vychází a nebudeme nic měnit,“ prohlásil Graeme McCormack.

Jenže se změnilo a hodně… Ve čtvrtém duelu sice Hradec Králové střelecky aktivnější 33:21, ale Vítkovice se prosadily dvakrát, Klimeš pustil za svá záda pouze Eberleho střelu. „Dneska jsme nastoupili s oprátkou na krku, nebylo to jednoduché po tom včerejšku v hlavách nastavit, ale odehráli jsme velice dobré utkání,“ chválil Miloš Holaň.

Další tři zápasy rozhodovala až prodloužení: ten pátý Patrik Koch, jenž ve 100. minutě prosvištěl skrz celé hřiště a nechytatelně zavěsil pod víko – 3:2. „My jsme věděli, že to může být náš poslední zápas. Teď v sérii to tak bude vlastně pokaždé. Dáme do toho vždycky všechno a budeme bojovat až do konce,“ sliboval střelec rozdílové trefy.

A šestý? Od 11. minuty vedli Ostravané v Hradci Králové po Kriegerově 1:0, o 40 minut později srovnal McCormack. Zápas se natáhl až do rekordního času 138:51, kdy Dej vystihl přihrávku domácích, potáhl kotouč do útočného pásma, kam si nabruslil Dominik Lakatoš, aby si stáhl kotouč do bekhendu a rozhodl o tom, že o postupujícím do finále rozhodne sedmý duel.

„Nechali jsme to spadnout do stavu 0:3, od té doby hrajeme o život. Najednou je to 3:3. Je to skvělý, ale ještě není konec. Doufám, že už žádné rekordy padat nebudou. Maximálně ve vstřelených gólech (směje se). Ale určitě ne v čase,“ usmíval se tehdejší kapitán Vítkovic.

Zaplněná Ostravar aréna sledovala vyrovnané klání. Mountfield získal vedení ve 27. minutě zásluhou Miškáře, jenže o čtyři minuty později srovnal Marek Kalus. Vyrovnaný duel dospěl až do 79. minuty, kdy se trefil Oliver Okuliar a odšpuntoval postupové oslavy. Hradec Králové poprvé v historii hrál finále, v něm ale padl s Třincem.

„Jsem za to rád, zaslouží si to celý klub a všichni okolo hradeckého hokeje. Jsme velmi rádi, že se nám to podařilo. Neměli jsme sílu a v prodloužení už moc šancí nebylo. Bylo to o jedné střele a padlo to tam. Kdybych tomu nevěřil, asi by se to nestalo,“ radoval se šťastný střelec.

Baráž 1998: Opava otočila prolínací soutěž se Znojmem

Že by tým u nás nedokázal zvrátit sérii z 0:3 na 4:3, není úplně pravda. V baráži 1998 se to povedlo Opavě, která tehdy obhajovala extraligovou příslušnost proti natěšeným Orlům ze Znojma.

Baráž se tehdy hrála stejným způsobem jako v nynější sezoně: tedy poslední tým extraligy proti vítězi druhé nejvyšší soutěže v sérii na čtyři vítězná utkání. Výhodu domácího prostředí měl extraligový celek.

Jenže Opava vstoupila do baráže hrozně: doma prohrála 1:4 a 1:2, ve Znojmě první zápas 2:3. Zdálo se, že je jasno: Znojmo vystřídá Opavu v nejvyšší soutěži.

Čtvrtý zápas série na jihu Moravy sledovalo 8200 fanoušků (dnešní kapacita znojemské haly činí 4800 míst). Opava vyhrála první třetinu 2:0 a celý duel 4:1, dvakrát se prosadil Michal Piskoř.

Opavané vycítili šanci, v pátém duelu sice Znojmo vedlo, ale Slezan dokázal zápas otočit a vyhrát 6:4, aby ve Znojmě v šestém utkání uspěl 3:2 v prodloužení, které v čase 61:41 rozsekl Michal Tomek.

A tak muselo rozhodnout sedmé utkání… Opavský stadion se zaplnil do posledního místečka a sledoval exhibici domácích: Michal Tomek pomohl dvěma brankami k výhře 6:0 a domácí uhájili svou příslušnost k elitě. Znojmo si na svůj postup muselo ještě sezonu počkat, ale to je jiný příběh…

Každopádně znojemskou klec tehdy hájil i Petr Hrachovina, jehož syn Dominik může ve čtvrtek pomoci přepsat historii českých zápasů play off.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME