13.04.2024

Třinec to dokázal! Vyhrál rozhodující zápas na Spartě a přepsal historii play off

HC Oceláři Třinec / Lukáš Filipec

Redakce O2 TV Sport

Ve finále hokejové Tipsport extraligy vyzve Pardubice tým Třince. Oceláři porazili v rozhodujícím sedmém utkání Spartu na jejím ledě 3:2 ve čtvrtém prodloužení a jako první v extraligovém play off otočili sérii ze stavu 0:3.

V čase 121:46 rozhodl před nejvyšší návštěvou letošních vyřazovacích bojů 16 780 diváků druhý nejdelší zápas domácí nejvyšší soutěže útočník Miloš Roman.

Svěřenci kouče Zdeňka Motáka, který již loni dovedl Slezany k titulu, dnes po gólech Jakuba Krejčíka dvakrát prohrávali. V závěru základní hrací doby je necelých 55 sekund před koncem zachránil v přesilovce při hře bez gólmana Marko Daňo.

Třinec vyhrál patnáctou sérii play off po sobě, již ve čtvrtfinále proti Českým Budějovicím to bylo po sedmi zápasech, a bude hrát šesté finále za sebou. Oceláři mohou dál snít o pátém titulu v řadě. Finále začne v úterý v Pardubicích, které postoupily přes Litvínov po výsledku 4:0 na zápasy.

Pražané ani na šestý pokus nezlomili prokletí sedmých zápasů. Tým kouče Pavla Grosse se musí spokojit s bronzem.

„Sparta byla dnes excelentní, ale já s mým realizačním týmem trénujeme mimořádné mužstvo. A to dneska urvalo tuhle těžkou věc, což je skvělá zpráva,“ hodnotil kouč čerstvých finalistů Zdeněk Moták s Janem Hrabalem.

Miloš Roman rozhodl po čtvrtfinálové sérii s Českými Budějovicemi i tu semifinálovou se Spartou: „Byl jsem v takovém black outu, že ani nevím, co jsem prožíval. Ukázali jsme srdce, obrovský charakter v kabině, nikdo nic nevypustil. Šli jsme stále dál a věřili, že se to může podařit.“

K výhře Ocelářů v sedmém semifinále výrazně přispěl brankář Ondřej Kacetl, pochytal 55 střel soupeře: „Bylo to dlouhé, smekám před námi všemi, co jsme to odehráli. Tady v tom horku, s těma nervama, že každé nahození může rozhodnout, hlava pracuje. Zvládli jsme to jako tým, ubojovali jsme to a píšeme historii. Jsem pyšný na celý tým. Teď pro nás bude důležité zregenerovat.“

Sparta vedla v semifinále nad Třincem 3:0, ale nakonec prohrála 3:4, rozhodlo až čtvrté prodloužení sedmého duelu. „Byli jsme připraveni na dlouhou sérii, bohužel to dnes nevyšlo. Byl to dlouhý zápas, chyby se pak dělají a jedna se potrestá. Je to hokej, hraje se 60 minut a musíte to tam doklepat kloboukama,“ komentoval sparťanský trenér Pavel Gross v rozhovoru s Terezou Kubíčkovou to, že Třinec dokázal hned dvakrát vyrovnat v závěru zápasu, který nakonec dotáhl do vítězného konce.

Kde se série podle kapitána Michala Řepíka lámala? „Mají výborný tým, i když jsme vedli 3:0, tak to bylo hrozně těsné. Ten můj faul tomu taky nepomohl. Dvakrát jsme byli kousek, ale zároveň strašně daleko,“ mrzí ho.

HC Sparta Praha – HC Oceláři Třinec 2:3 po čtvrtém prodloužení (1:1, 1:0, 0:1 – 0:0, 0:0, 0:0, 0:1).
Branky a nahrávky:
5. Krejčík (Chlapík, D. Vitouch), 21. Krejčík (P. Kousal, K. Hrabík) – 12. Helewka (L. Hudáček, Cienciala), 60. Daňo (L. Hudáček, Marinčin), 122. Miloš Roman (Marian Adámek, Kurovský). Rozhodčí: Hribik, J. Ondráček I – J. Ondráček II, Hynek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Dici: 16 780. Konečný stav série: 3:4.
HC Sparta Praha: Jakub Kovář – Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Moravčík, Němeček – M. Forman, Sobotka, Řepík – Chlapík, R. Horák, D. Vitouch – Harper, J. Lajunen, Buchtele – P. Kousal, O. Najman, K. Hrabík. Trenér: Gross.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Šenkeřík – Hrehorčák, Čacho, A. Nestrašil – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – M. Růžička, Helewka, D. Voženílek – Dravecký, P. Vrána, Miloš Roman – Kurovský. Trenér: Moták.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME