14.04.2024

Slezské derby nenašlo vítěze

FC Baník Ostrava / Roman Vlachynský

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Ostravy remizovali ve 28. kole FORTUNA:LIGY s Karvinou 2:2. Domácí po gólech svého nejlepšího střelce v sezoně nejvyšší soutěže Ewertona dvakrát vedli, ale soupeř vždy odpověděl a díky brankám střídajícího Martina Regáliho a Andrije Ražnatoviče dosáhl na bod.

Baník nenavázal na minulé tři ligové výhry, přesto zvýšil svůj náskok na čtvrtém místě tabulky na čtyři body. Nováček Karviná zůstala poslední o bod před Českými Budějovicemi.

Ostrava doma v lize s Karvinou ve čtyřech z posledních pěti utkání nezvítězila. Před vlastními diváky nevyhrála osm z minulých devíti duelů v nejvyšší soutěži a v sezoně tam získala jen 19 z celkových 44 bodů.

Karviná vyhrála jediné z posledních 15 kol. Venku v lize sedmkrát za sebou nezvítězila, vyhrála tam jediný z posledních 19 duelů a získala tam pouze sedm z celkových 21 bodů v ročníku.

„Nemyslím, že bychom měli špatnou sestavu. Karviná spíš hrála velice dobře, agresivně. My byli u všech balónů hrozně pozdě a hlavně jsme byli nepřesní. Nakonec Karviná vstřelila dvě branky, my taky, tak proto to je nerozhodný výsledek. Spokojenost to není, ale Karviná odehrála dobrý zápas, tak je potřeba bod brát,“ vysvětlil ostravský trenér Pavel Hapal v rozhovoru s Terezou Kubíčkovou.

Ewerton patřil mezi důležité hráče na hřišti v zápase Ostrava–Karviná, za svůj výkon si odnesl cenu pro hráče utkání. Co říká na svou povedenou střelu v prvním poločase? „Jsem šťastný, že jsem dal tak hezký gól. Jelikož jsem s Holcem hrával, tak jsem věděl, že zůstává vysoko. Čekal jsem na příležitost, takže jsem šťastný, protože to bylo pěkné,“ usmíval se po zápase.

Co na hornické derby říká karvinský trenér Marek Bielan? „Já si to užívám, ale bylo to těžké. Baník vyhrál třikrát za sebou a má velkou kvalitu. Ti hráči ve středu hřiště jsou strašně silní na míči, krajní jsou zase rychlí. Jsem zklamaný z prvního poločasu, protože jsem věřil, že se tady dá hrát. Ten druhý se úplně otočil. Opravdu jsem tušil, že tady neprohrajeme. Jsme spokojený za bod,“ přiznal. A proč trenér na své hráče píská prsty?

Jak hodnotí zápas s Baníkem a hlavně střelu Ewertona v prvním poločase karvinský brankář Dominik Holec? „Trefil to neskutečně. Potvrdil to, že je jeden z nejlepších hráčů v lize. Takové góly padají. Nejsem první ani poslední. Stojím vysoko, musím tam stát. Nejsem si jistý, že kdybych stál níže, že bych ho chytil,“ přiznal.

FC Baník Ostrava – MFK Karviná 2:2 (1:0).
Branky:
19. a 74. z penalty Ewerton – 63. Regáli, 80. Ražnatović. Rozhodčí: Machálek – Caletka, Žurovec – Zelinka. Žluté karty: Rigo, Blažek, Adediran – Regáli. Diváci: 12 296.
FC Baník Ostrava: Letáček – Blažek, Frydrych, Lischka – Rusnák, Rigo (66. Šín), Boula, Buchta (59. Kpozo) – Klíma (79. Adediran), Ewerton – Tanko (59. Kubala). Trenér: Hapal.
MFK Karviná: Holec – Traoré, Svozil, Bergqvist – Raspopović (78. Kačor), Boháč, Čavoš (78. Budínský), Moses (78. Ayaosi) – Ražnatović, Iván (46. Regáli) – Akinyemi (46. Ezeh). Trenér: Vlk.

Zlín se nedotáhl na Pardubice

Fotbalisté Zlína remizovali v duelu dvou sousedů v tabulce s Pardubicemi 1:1. Bodový rozdíl mezi oběma týmy na čtrnácté a třinácté pozici zůstal čtyřbodový.

Domácí poslal do vedení v 18. minutě Vukadin Vukadinović, za hosty vyrovnal krátce po přestávce z pokutového kopu Michal Hlavatý. „Ševci“ nevyhráli šest z minulých sedmi kol, Východočeši sedm z posledních osmi odehraných, v nejvyšší soutěži však bodovali potřetí za sebou.

Zlín nedokázal doma v lize porazit Pardubice potřetí za sebou. Před vlastními diváky prohrál v nejvyšší soutěži jediné z posledních osmi utkání a v sezoně tam získal 18 z celkových 24 bodů. Východočeši venku v lize neprohráli dvakrát po sobě a v ročníku tam získali 17 z celkových 28 bodů.

FC Zlín – FK Pardubice 1:1 (1:0).
Branky:
18. Vukadinović – 48. Hlavatý z pen. Rozhodčí: D. Černý – Podaný, Dresler – Klíma. Žluté karty: Pidro, Černín, Bužek – Patrák. Diváci: 3143.
FC Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Černín, Pidro – Bužek, González (63. Janetzký) – Vukadinović, Slončík (86. Žák), Fantiš (73. Načkebija) – Schánělec (73. Ikugar). Trenér: Červenka.
FK Pardubice: Kinský – Mareš, Halinský, Ortiz, Surzyn – Solil, Icha, Hlavatý – Daněk (70. Kissiedou) – Sychra (46. Zlatohlávek), Patrák (90. Donát). Trenér: Kováč.

Oslabená Olomouc zdolala Jablonec

Fotbalisté Olomouce zvítězili nad Jabloncem 1:0 a doma vyhráli poprvé od začátku října a po sedmi zápasech.

V 73. minutě o tom rozhodl slovenský obránce Juraj Chvátal. Severočeši měli déle než hodinu početní převahu po vyloučení Jiřího Spáčila, přesto prohráli čtvrtý ligový zápas v řadě. Na 12. místě už mají jistotu, že budou v nadstavbě hrát stejně jako ve dvou minulých sezonách jen ve skupině o záchranu. Sigma je osmá.

Hosté na Hané prohráli v lize potřetí v řadě a opět bez vstřelené branky. Stoppen poprvé v ročníku nejvyšší soutěže uhájil čisté konto. V příštím kole bude Sigmě kvůli žlutým kartám chybět Fortelný, Jablonci ze stejného důvodu Alégué.

SK Sigma Olomouc – FK Jablonec 1:0 (0:0).
Branka:
73. Chvátal. Rozhodčí: Rouček – Paták, Cichra – Volek. Žluté karty: Vraštil, Fortelný – Černák, Alégué. Červená karta: 28. Spáčil (Olomouc). Diváci: 3036.
SK Sigma Olomouc: Stoppen – Chvátal, Pokorný, Vraštil, Sláma (23. Fortelný) – Spáčil, Breite (90. Ventúra), Uriča (90.+3 Matys) – Vodháněl (46. Šíp), Zorvan – Juliš (46. Zifčák). Trenér: Saňák.
FK Jablonec: Hanuš – D. Souček (88. Velich), Štěpánek, Polidar – Hübschman (77. Náprstek) – Černák, Houska, Hollý, Alégué (46. Kanakimana) – Čanturišvili – Chramosta. Trenér: Látal.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME