13.04.2024

Sparta otočila zápas v Ďolíčku

AC Sparta Praha

Redakce O2 TV Sport

Fotbalisté Sparty zvítězili po obratu v 28. kole FORTUNA:LIGY na stadionu Bohemians 1905 3:1. Obhájce titulu se posunul do čela neúplné tabulky o dva body před městského rivala Slavii, která se v nedělním šlágru představí v Plzni.

„Klokani“ vedli v pražském derby po gólu Lukáše Hůlky, hosté ale na přelomu poločasů obrátili vývoj zásluhou Martina Vitíka a Veljka Birmančeviće, který v 74. minutě přidal pojistku.

Sparta částečně napravila předchozí domácí remízu s Mladou Boleslaví a bodovala počtrnácté z minulých 15 kol. Letenští prohráli jediný z posledních 34 vzájemných ligových zápasů. Bohemians porazili ve všech třech utkáních této sezony, vedle nejvyšší soutěže i v osmifinále domácího poháru (v Ďolíčku 2:1). Vršovický celek prohrál druhé kolo po sobě, zvítězil v jediném z posledních 13 ligových duelů a zůstal jedenáctý.

Celek z Letné vyhrál šest z posledních sedmi venkovní ligových utkání, naopak Bohemians doma v nejvyšší soutěži nezvítězili popáté z minulých šesti duelů. Spartu v Ďolíčku od listopadu 2001 neporazili v lize v 16 zápasech za sebou.

Při trestu Briana Priskeho vedl Spartu v malém pražském derby proti Bohemians asistent Lars Friis. Jak v rozhovoru s Vladimírem Grebennikovem viděl výhru 3:1 a dvougólového Veljka Birmančeviće? „Nějaké chyby tam byly, ale to, jak se tým zmátořil, bylo důležité. Měli jsme dát ještě víc gólů, ale hráče pochválím. Veljko hrál opravdu skvěle a je lídrem.“

Trefu na 1:1 si připsal Martin Vitík: „Museli jsme se do zápasu znovu dostávat, což se nám povedlo. Při gólu jsem byl ve svém prostoru na zadní tyči, přesně na tohle čekám a povedlo se mi z toho skórovat. Cítím se dobře, jsem rád, že můžu hrát každý zápas.“

Kouč Bohemians Jaroslav Veselý nebyl vůbec spokojený: „Jsem hodně naštvaný. Odehráli jsme hodně dobře první poločas, ale šesti minutami nekoncentrovanosti na konci první a začátku druhé půle jsme celý zápas zmuchlali a hodili do koše. Sparta pak ukázala kvalitu a v klidu si to dohrála. Přitom byla na kolenou a my ji sami vytáhli nahoru, dostali jsme hodně laciné góly.“

Bohemians Praha 1905 – AC Sparta Praha 1:3 (1:1).
Branky:
40. Hůlka – 48. a 74. Birmančević, 45.+2 Vitík. Rozhodčí: Berka – Kubr, Vlček – Petřík. Žluté karty: A. Kadlec, Hůlka, Shejbal – Panák, Ryneš, Zelený, Olatunji. Diváci: 6195.
Bohemians Praha 1905: Soukup – Křapka (62. Köstl), Vondra, Hybš – A. Kadlec, Beran, Hůlka, Kovařík (76. Hrubý) – Prekop (76. Huf), Hála (62. Shejbal) – Ristovski (36. Puškáč). Trenér: Veselý.
AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Wiesner, Kairinen, Sadílek (87. Solbakken), Ryneš (87. Zelený) – Tuci (66. Haraslín), Birmančevič – Kuchta (66. Olatunji). Trenér: Friis.

Teplice po čtyřech kolech vyhrály, uspěly v Mladé Boleslavi

Fotbalisté Teplic zvítězili v Mladé Boleslavi 2:1. Všechny góly padly až ve druhém poločase. Danielové Trubač a Fila zajistili hostům dvoubrankový náskok, zkušený obránce Marek Suchý v závěru už jen snížil. Severočeši ovládli i druhý vzájemný soutěžní zápas v sezoně.

Tepličtí zvítězili po čtyřech kolech a venku v lize naplno bodovali po pěti utkáních a poprvé na jaře. V neúplné tabulce se posunuli na osmé místo a vzdálili se nadstavbové skupině o záchranu. Mladoboleslavští nenavázali na překvapivou remízu z minulého týdne na Spartě a prohráli po šesti kolech. V tabulce zůstali pátí.

FK Mladá Boleslav – FK Teplice 1:2 (0:0).
Branky:
88. Suchý – 69. Trubač, 78. D. Fila. Rozhodčí: Radina – Mokrusch, Kotalík – Kvítek. Žluté karty: Kričfaluši (Teplice). Diváci: 2421.
FK Mladá Boleslav: Mikulec – Král (76. Žitný), Suchý, Karafiát – Kadlec (76. Kostka), Sakala, Kubista (76. L. Fila), Fulnek – Solomon (86. Vaníček), Ladra – Pulkrab (63. Jawo). Trenér: Holoubek.
FK Teplice: Ludha – Kričfaluši, Chaloupek, Mićević – Radosta (68. Švanda), Bílek (86. Jukl), L. Mareček, Labík – Trubač – D. Fila (90.+3 Křišťan), Čerepkai (68. Jásir). Trenér: Frťala.

České Budějovice gólem v nastavení udolaly Liberec

Fotbalisté Dynama porazili doma Slovan v dramatické přestřelce 3:2. Vítězný gól dal až v šesté minutě nastavení Jan Suchan.

Jihočeši vyhráli poprvé po pěti kolech a v neúplné tabulce se posunuli na předposlední místo o dva body před Karvinou, která má ale nedělní utkání k dobru. Slovan zůstal sedmý, po dvou výhrách za sebou vyšel tentokrát naprázdno.

SK Dynamo České Budějovice – FC Slovan Liberec 3:2 (1:1).
Branky:
45. Hellebrand, 67. Ondrášek, 90.+6 Suchan – 6. Žambůrek, 90.+3 vlastní Poulolo. Rozhodčí: Zaoral – Nádvorník, Pospíšil – Starý. Žluté karty: Ondrášek, Hellebrand, Čermák, Šigut – Mikula, Žambůrek, Kulenović, Ghali. Diváci: 2398.
SK Dynamo České Budějovice: Šípoš – Lazić (72. Sladký), Poulolo, Králik, Trummer – Suchan, Čermák (82. Hubínek), Hellebrand – Šigut, Alli – Ondrášek (90. Tranziska). Trenér: Lerch.
FC Slovan Liberec: Vliegen – Mikula (79. Horský), Chaluš, Purzitidis – Penner (44. Ghali), Žambůrek, Prebsl (79. Tetour), Preisler (60. Fukala) – Višinský (60. Doumbia), Tupta – Kulenović. Trenér: Kozel.

Další články

PRÁVĚ VYSÍLÁME